Майката на Новак Джокович се слави с това, че рядко спестява мнението си или иначе казано не "цепи басма" на никого, дори когато говорим за най-големите в тениса.

Диана Джокович даде интересно интервю, в което говори за трудния период на семейството по време на детството на Новак и препятствията, през които е трябвало да минава той по време на кариерата си.

Колко време й е било нужно да осъзнае, че Новак е специално дете:

"От много малък, той не бе като другите деца. Беше зрял за възрастта си. Обичаше да играе, но вниманието му бе другаде. Никога не съм си представяла и в най-големите си мечти, че синът ми един ден ще е най-добрият в света. Когато беше на шест или седем, го заведохме на лагер в близост до старата ни къща в Копаоник и там Йелена Генчич каза, че от Моника Селеш досега не е виждала дете с такъв талант".

За трудностите в началото:

"Бяха тежки времена. С мъжа ми работехме в Копаоник, но нямахме достатъчно пари да плащаме наема на апартамента. Съпругът ми бе този, който придружаваше Новак на турнирите и стоеше с другите ни деца вкъщи. Имаше дни, в които се събуждам и не знам дори как ще купя хляб. Бях отчаяна, но ако имаш цели, си наясно, че ще ги постигнеш. Бяхме смело семейство и ако Новак бе роден в друга държава, всичко щеше да е различно. В много от вечерите не можехме да спим заради отчаянието. "

Как с мъжа й са се справили с финансовата криза:

"Сърджан заемаше пари от хора, които се занимаваха с нелегален бизнес. Искаха си парите обратно и трябваше да правим други заеми, за да ги връщаме. Сърджан чукаше на хиляди врати, за да намери спонсор. Питаше дали някой иска да инвестира в Новак, но хората не слушаха. Срамно е, защото сега щяха да са милионери."

За пренебрегването на другите две деца:

"Пренебрегвахме двамата по-малки братя, защото всичко се въртеше около Новак. Веднъж Марко и Джордже трябваше да идат на лагер в Барселона, но го отменихме, защото семейството пътува до Маями, за да е с Ноле следващата сутрин. Той се нуждаеше от нас и искахме да знае, че сме с него. Стигна финала и това бе ключов опит. Оттогава му дадохме всичко. Съжалявам за другите две деца, те също бяха талантливи, но нямаше как да ги подкрепим. Съпругът ми остана без енергия и нямахме силата да направим същото като с Новак."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Какви са последствията от това, че Новак е сърбин:

"В Лондон през 2009-а бях много уплашена. Скотланд Ярд ни държа вкъщи, тъй като Новак подкрепяше каузата, че Косово е сръбска територия, така че бе заплашван от албански групи. Един съсед ми каза, че е имало хора около къщата, най-вероятно наркомани, които са искали да отвлекат кучетата ни и да искат откуп. Тогава Новак загуби от Марат Сафин и всички се чудиха защо. Синът ни бе под голямо напрежение, но никой не говори за това."

За здравословните проблеми на Новак в началото на кариерата му:

"Често Новак беше атакуван от публиката и тенис експертите заради тези проблеми. Имаше изкривена носна преграда и дишаше трудно. След операция нещата се оправиха. През 2010-а разбрахме, че има непоносимост към глутен. През 2007-а на "Уимбълдън" трябваше да напусне полуфинала срещу Надал, защото игра с разкървавен пръст на крака си в продължение на пет дни. Получи критики, включително и от Макенроу. Превързах го и на сутринта преди мача едвам ходеше в маратонки. Съветвах го да не играе, но той спечели първия сет срещу Надал. Спря между сетовете, за да се превърже и Надал видя кръвта. След това го разкарваше по корта докато Новак не се отказа."

Най-болезнената загуба в кариерата на Ноле: "Поражението от Дел Потро в началото на Олимпиадата в Рио през 2016-а. Тази загуба още ми тежи на сърцето. Такива негови сълзи, като тогава, не съм виждала.

За великия финал срещу Федерер на "Уимбълдън" през 2019-а:

Този мач беше най-трудният през годината. На стадиона всички аплодираха Федерер и феновете на Новак бяха една шепа. По принцип нямам проблем с това, но Роджър е малко арогантен. Когато получи двата мач бола, сграбчих кръстчето си, което ме спасява в труднi моменти и си казах: "Ноле, можеш да го направиш. Можеш отново" и той го направи. Господ го спаси. Новак също вярва в него. Чувства се избран от Господ. И той има кръстче, което му носи мир и щастие".

За отчуждаването между майка и син:

"Когато той ни представи на жена си Йелена, смятах, че не е сериозна връзка, защото той бе още на 18, но се оказа друго. Не чакаше много и се ожениха. Нормално е тя да се захване с това да му готви и други неща, които правих за него. Не се меся в техния живот. Не живеят в Сърбия и се виждаме рядко. Имат си собствен живот, собствен оазис. Има различния между техния и нашия живот що се отнася до това как гледат децата си, нещо, с което не винаги съм съгласна. Днес синът ми принадлежи повече на света, отколкото на семейството ни. Липсва ми времето, което прекарвахме. Би ми се искало поне за половин час да съм насаме с него. Да си поговорим, да се посмеем... само ние двамата! Това обаче е невъзможен лукс, тъй като той има много ангажименти и твърде много хора около себе си. Иска ми се да го хвана за ръка и да отидем някъде. Някой ден ще се случи!"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos