Жребият за Australian open се отлага с поне ден, след като цялата програма на тенис живота в Мелбърн за четвъртък бе зачеркната. Мачовете в общо пет турнира, които вървят паралелно в австралийския град, няма да се изиграят.

Причината е един-единствен (засега) доказан случай на заразен с Covid-19 служител на хотела "Grand Hyatt" в града, в който са настанени 507 от играчите, треньори, съдии и други хора, свързани с турнира.

Всички те са в изолация, докато не дадат негативни тестове за вируса.

Един от мачовете днес трябваше да противопостави Григор Димитров на представителя на домакините Алексей Попирин в една от двете надпревари при мъжете, подгряващи за Откритото първенство на Австралия. Две вървят и при жените, в едната Цветана Пиронкова в сряда отпадна от Серина Уилямс.

Отделно в разгара си е и ATP Cup - отборно състезание, в което пък са суперзвезди като Новак Джокович, Рафаел Надал, Доминик Тийм и Александър Зверев.

Опашки за тестове пред един от хотелите в Мелбърн от хора, свързани с турнира

Снимка: Getty Images

Но днес тенис няма да се играе, а и жребият - една от най-важните традиции и ключов момент преди турнир от Големия шлем, няма да е в четвъртък. Засега е отложен за петък, когато би следвало да се знаят резултатите от всички тестове, които започнаха още от снощи в Мелбърн.

Ако пробите са негативни, програмата се задвижва от петък, като ще бъде ускорена с намалено време между мачовете за почивка на играчите. А това допълнително ще усложни подготовката им, която и без това бе нарушена от 14-дневна карантина преди да започнат мачовете. Първият за годината турнир от Шлема трябва по програма да стартира в понеделник, 8 февруари.

От снощи опашки се вият пред трите хотела в Мелбърн, където са играчите и останалите хора, свързани с Australian open - общо 1260 души. Всички ще дадат тестове, защото не е ясно дали не е имало преносител от хотела със заразения служител. Изследванията са направо във фоайетата, като опашките са отпред, на тротоара пред сградите.

Така гледките бяха любопитни - Джим Къриър, популярен водещ и анализатор, двукратен шампион в Австралия от 90-те години, примерно разговаря на улицата със Стефанос Циципас, който тепърва се цели в подобна слава. И двамата си чакат реда в дългата опашка от хора с маски, които на моменти изглеждат доста изнервени.

Цялата ситуация от 14 януари насам, когато започнаха да пристигат играчите за турнира, изобщо не е лесна. Имаше протести срещу ограниченията и строгите мерки, режимът на трениране, храната, стаите и какво ли още не.

Директорът на Australian open Крейг Тайли увери, че турнирът ще се проведе по план въпреки неочаквания проблем с позитивния случай.

"Длъжни сме да вземем предпазни мерки и да тестваме всички - каза Тайли. - Знаем, че рискът някой да се е заразил, е много малък. Но въпреки това нямаме право да го поемем, защото дори един случай може да възпламени още такива. Жребият ще е в петък следобед, поне по настоящите ни планове. Не очаквам ситуацията да повлияе на турнира от 8 февруари, макар да ни затруднява заради промяната в графика на състезанията преди него. Ако всички резултати са негативни, продължаваме по план."

Крейг Тайли, директор на Australian open

Снимка: Getty Images

Стефанос Циципас и хората от щаба му отиват към мястото за тестовете

Снимка: Getty Images