Едно от най-ярките събития в тенис календара пропада заради опасения от разпространението на вируса COVID-19 (коронавирус). Ръководителите на турнира в Индиън Уелс обявиха, че го отменят.

Надпреварата трябваше да започне през тази седмица, като в нея се подготвяха да се включат топ състезателите при мъжете и жените, включително Григор Димитров.

В мъжката надпревара Индиън Уелс е със статут на Мастърс 1000, а в тази при дамите - Premier Mandatory, което също е най-високата категория. Турнирът е наричан Рай на тениса и се очаква с огромен интерес всяка година и от самите играчи, и от феновете.

Но в Ривърсайд, Калифорния, където се провежда, през миналата седмица бе открит първи случай на пациент-преносител на вируса. И организаторите изключиха всякакъв риск.

Те отказаха да обмислят вариант за мачове при празни трибуни, като и самите тенисисти са подчертали, че биха желали да избегнат такъв сценарий.

"Много сме разочаровани, че турнирът няма да се проведе, но здравето и безопасността на местните хора, феновете, играчите, доброволците, спонсорите и всички свързани със събитието са по-важни", каза турнирният директор Томи Хаас.

А професорът по медицина от Университета в Южна Калифорния - Дейвид Агъс, добави:

"Рискът е твърде голям. В този момент не бива да се организират никакви публични събирания в региона".

Организаторите уточниха, че е възможно да проведат турнира на други дати в следващ момент от годината, но това изглежда трудно изпълнимо при натоварения календар.

Така тенис семейството се готви за Мастърс надпреварата в Маями в края на месеца, но... с едно наум и при нарастващ страх, че и това голямо събитие може да пропадне.