Световната №1 Ашли Барти безпощадно се справи с поредна съперничка, за да достигне големия финал на Australian Open.

Австралийката победи Мадисън Кийс от САЩ с убедителното 6:1, 6:3, като това й отне само 62 минути пред препълнените с нейни фенове трибуни на "Род Лейвър Арена".

Така Барти достигна мача за титлта без да загуби сет, като само в един от шестте си мача позволи на противничката да спечели повече от три гейма в един сет. Тя спечели два сета на нула, както и още четири с 6:1, като безпощадно се разправяше с всяка тенисистка, изпречила се на пътя й.

Ашли Барти напомня с доминацията на най-силните години на Серина, но не го прави с мощ, а с разнообразен тенис и невероятни удари.

Неслучайно 25-годишната Барти от няколко дни е тема №1 в цяла Австралия, карайки нацията да тръпне в очакване за евентуалния й триумф.

Тя е първата австралийка, която достига финала в Мелбърн от 1980-а насам, когато това стори Уенди Търнбул, а последната победителка от страната домакин бе Крис О'Нийл през 1978-а.

Самата Барти има две титли от Шлема в кариерата си, но никога до този момент не бе достигала до финала на родна земя.

Днес тя започна с доминацията си още от първия гейм на мача, когто осъществи пробив, а до края на първия сет тя даде само един гейм на Кийс, за да спечели с 6:1.

Вторият сет бе една идея по-равностоен, като се движеше без пробиви до шестия гейм, а дори Мадисън Кийс бе единствената на корта, достигнала до брейкбол.

В шестия гейм обаче Барти си осигури три брейкбола и се възползва от третия шанс, поведе с 4:2, а впоследствие затвори полуфинала с 6:3.

В съботния финал тя ще се израви срещу победителката в мача между Ига Швьонтек и Даниел Колинс.

Снимка: Getty images