Украинката Марта Костюк спечели първата си титла в женския тенис тур, след като победи на финала на турнира в Тексас Варвара Грачова - 6:3, 7:5. Надпреварата в Щатите остава паметна с дебютния трофей за Костюк, но не само.

Финалът бе конфузна гледка, тъй като Грачова е рускиня, макар и да играе без флаг и уточнена в отразяването на турнира националност.

Преди началото тя опита да подаде ръка на съперничката, но Костюк изобщо не я погледна. А след победата си украинката подмина традиционния жест на спортсменство с ръкостискане на мрежата и се отдаде на радостта си.

Всъщност, изненада няма. Това е втори случай, в който Марта отказва да попаде ръка на тенисистката отсреща по причини, далеч не спортни. Тя подмина и ядоса Виктория Азаренка (Беларус) по време на US Open 2022.

Тогава поне чукна ракетата си в тази на съперничката, която е и нейна добра приятелка. Сега Грачова бе напълно игнорирана.

"Посвещавам първата си титла на хората в моята страна, които се бият и умират за Украйна. В ситуацията, в която сме аз и всички мои сънародници, да спечеля турнира е нещо специално", каза шампионката.

След случилото се отново се появи дискусия - основно в медиите, но и с участието на състезатели от мъжкия и женския тур, за това дали не е време тенисистите от Русия и Беларус да бъдат изцяло спрени от турнири.

Засега това не е факт, освен във Великобритания, където все още не е ясна позицията на "Уимбълдън" дали да ги допусне за участие през юни.

През миналия сезон това не се случи и всички бяха отстранени.

Мненията са различни по темата сред състезателите, като някои твърдят, че нямат нищо против руснаците да играят, но се притесняват от още такива конфузни и неособено приятни за всички случки на корта.