МОК направи компромис с Наоми Осака, като я освободи от задължителните медийни изяви по време на игрите в Токио. Олимпийдата започва на 23 юли, а японската звезда потвърди участие.

Тя си събра багажа и напусна "Ролан Гарос" след един изигран мач, защото бе глобена за отказа да говори на пресконференции и да общува с медиите. След това отказа да играе на "Уимбълдън", който започва в понеделник.

И докато WTA - организацията на женския тур в тениса, не допуска да се нарушават правилата за медийни изяви, МОК очевидно е готов на компромис.

На Олимпиадата пресконференциите са обикновено само за медалистите. Сега обаче Международният олимпийски комитет специално излезе със становище, че няма да има такова изискване.

"Никога не сме принуждавали атлетите да дават пресконференции по време на игрите - се казва в официално становище на МОК, очевидно изготвено конкретно заради случая с Осака. - Те са традиция, препоръчителни, но не и задължителни."

Правилата на ITF (Международната тенис федерация) обаче гласят, че след всеки мач тенисистът трябва да мине през микс зоната и да говори, ако му бъде зададен въпрос там.

А именно тази организация отговаря за тенис турнира на Олимпийските игри.

Предвидена е глоба от 20 000 долара за неспазване на това правило, като МОК обясни, че ще преговаря по темата с ITF.