Неделя е почивен ден на "Уимбълдън", но първата седмица от турнира ни показа достатъчно, за да направим някои заключения.

Най-интересното в мъжката надпревара е, че само четирима от поставените в първата десетка играчи, остават и за вторите седем дни в Южен Лондон, когато са осминафиналите, четвъртфиналите, полуфиналите и финалът.

Това не се е случвало от 11 години, а имената им са Новак Джокович, Рафаел Надал, Роджър Федерер и Кей Нишикори.

Точно от 2008-а насам нямаме и среща на Надал и Федерер на тревата на All England`s Club, а този път тя изглежда близо. Двамата са в една половина на схемата и ще играят полуфинал, ако в понеделник и сряда преодолеят следващите си два съперника.

Роджър играе срещу италианеца Матео Беретини на осминафинал в понеделник, а Рафа среща португалеца Жоао Соуса. Новак Джокович пък среща Уго Юмбер (Франция).

Друг любопитен детайл е, че след 16-те останали в турнира при мъжете, преобладават тези на 30 или години пред онези, които са по-млади от тази възраст (9 срещу 7). Това е достатъчно показателно за тенденциите в мъжката игра.

Хипопетично е възможно е на четвъртфинал да остане само един играч под 30 г., излъчен от осминафинала Гуидо Пея - Милош Раонич.

Другите осминафинали, мачовете са в понеделник:

Роберто Баутиста-Агут - Беноа Пер

Давид Гофен - Фернандо Вердаско

Сам Куери - Тенис Сандгрен

Михаил Кукушкин - Кей Нишикори.

Сред случилото се в първата седмица, за съжаление, трябва да се върнем пак към ранното отпадане на Григор Димитров, за което вече почти забравихме. Толкова отдавна се случи, още в ден първи от турнира.

За пореден път Бърнард Томич дойде, видя и "се пусна", губейки за по-малко от час първия си и единствен мач, като вече никой не знае защо австралиецът изобщо играе тенис и идва на този турнир.

Ник Кирьос и Рафа Надал направиха мача на седмицата като заряд, предварителни очаквания, а и съдържание на корта. Лудият ексцентрик от Австралия удави мъката в няколко бири след загубата, но не пропусна да обвини съдиите, а и призна, че е искал да удари Рафа с топката по време на играта.

С две думи - всичко си е на мястото на "Уимбълдън".

Очакваме Рафа - Роджър за първи път от 11 години, както и, естествено, кой ще е шампион.

Букмейкърите след първите 7 дни виждат нещата така:

Джокович - 1.66

Федерер - 4.33

Надал - 4.50

Раонич - 21.00

Беретини - 34.00...