Малко след 13,40 ч днес Цветана Пиронкова се прибра в родината след страхотното си представяне на US Open. Тя достигна четвъртфинал след четири чудесни победи, а там бе спряна в оспорвана битка от Серина Уилямс. Близо три години след оттеглянето си от тениса, Цвети се върна на корта и направи фурор. Букети с цветя и аплаузи посрещнаха спортния герой на годината у нас, а Пиронкова даде пресконференция за медиите още на летището. Ето избрано от нея:

Какво предстои

"Замразеният ранкинг важи за 12 турнира, вече остават 11 след US Open. Програмата ми още е несигурна, заявила съм участие на "Ролан Гарос", но към момента там трябва да мина през квалификация.

Проблем е липсата на достатъчно време за възстановяване и това ме кара да се колебая... Ако играя квалификации, ще имам една седмица да се настроя и да се подготвя, а и за друга настилка. Това си е направо непосилно. Ако обаче вляза в основна схема по някакво стечение на обстоятелствата, тогава може би ще играя."

Снимка: БТА

За Ню Йорк

"Турнирът бе много емоционален. отидох без очаквания, но усещах, че съм във форма. Никога обаче не знаеш как ще реагираш на състезателна обстановка след дълго отсъствие. Настилката е доста по-бърза тази година в Ню Йорк, което бе в мой плюс. И така - мач след мач бях по-уверена.

Почувствах се доста у дома си от първия момент там, хората са същите, няма големи промени. Мерките бяха много строги, но това бе очаквано. Организацията бе на невероятно ниво.

Подкрепата, която получих е огромна и невероятна. Благодаря на всички, оценявам го.

Не искам да определям представянето си като най-доброто, по-скоро едно от най-добрите в кариерата.

Имам много мечти и най-голямата е титла в Големия шлем, както е при всеки тенисист.

Изживяването беше специално. В подготовката не съм правила нищо различно от преди, но повече слушах себе си и вярвах на инстинктите си, на опита си. Заложих на физическата подготовка, това бе най-трудното при завръщането.

Обичам големите стадиони, публиката ме наелектризира и е вълнуващо да играя пред хора. Липсваха ми в Ню Йорк.

Имам си подход. Дистанцирам се в свой собствен балон, за да съхраня психическата си енергия. С григор не успяхме да се видим там..."

Снимка: БТА

За решението да се завърне

"Не взех решението отведнъж, трябваше ми време. В първите две години, след като спрях, живях с мисълта, че може би няма да играя. Но не го обявявах, защото допусках, че играта ще ми липсва и ще искам пак. Следих турнирите, календара... И в началото на тази година вече бях взела твърдо решението и тренирах. Обявих го, а на другия ден отложиха всички турнири. Но се оказа плюс, даде ми време да се подготвя по-добре."

Майчинството

"С появата на детето всичко се променя, променя се към добро. Фокусът се измества изцяло към детето. Осъзнаваш важните неща и се научаваш да ги цениш. Тенисът със сигурност не е на първо място, преместването на фокуса поне при мен е здравословно."

Снимка: БТА