Отборът на Останалия свят победи за първи път Европа в демонстративния турнир "Лейвър Къп", който противопоставя топ тенисистите от Стария континент срещу тези от останалите част на света.

След четири последователни издания на европейска доминация, този път бе ред за празненства на червеният отбор - този на Останалия свят, който спечели турнира с 13:8.

Това се случи след перфектен финален ден, в който Останалия свят спечели и трите си мача, с които взе решителните за крайния изход 9 точки.

Европа влезе в този финален ден с аванс от 8:4, който Новак Джокович успя да извоюва вчера, но с мача на двойки Останалият свят бързо намали, защото тандемът между Джак Сок и Феликс Оже-Алиасим, победи с 2:6, 6:3, 10:8 Матео Беретини и Анди Мъри.

Така резултатът стана 8:7 в полза на Европа, а на сцената отново трбяваше да излезе Новак Джокович, който обаче не успя да повтори вчерашното упражнение.

Сърбинът загуби с 3:6, 6:7 от канадеца Феликс Оже-Алиасим и така Останалия свят поведе с 10:8 в общия резултат при оставащия два мача и шест точки за разиграване.

Снимка: Getty images

Тогава на сцената излязоха Стефанос Циципас и Франсис Тиафо, а след убедително 6:1 в полза на гръцката звезда в първия сет, изглеждаше, че всичко ще се решава с последния мач.

Тиафо обаче не бе казал последната си дума. Той докара втория сет до тайбрек, който продължи над 16 минути и бе спечелен от американеца с 13:11.

Снимка: Getty images

Забележителни бяха последните му две точки, които наистина бяха мигове на истинска магия на корта.

Така мачът отиде в решителен сет до 10 точки, който Франсис Тиафо спечели с 10:8, за да донесе титлата на Останалия свят.

Отборът с капитан Джон Макенроу бе съставен от американците Тейлър Фриц, Франсис Тиафо, Джак Сок и Томи Пол. Канадецът Феликс Оже-Алиасим, както и австралиеца Алекс де Минор.

Снимка: Getty images