България започна по перфектен начин сблъсъка си срещу Нова Зеландия от отборния тенис турнир Купа "Дейвис".

Сблъсъкът ще определи кой от двата тима ще си спечели място за Световна група I, като след първия ден България води с 2:0 победи.

Те бяха донесени с успехи на сингъл от страна на Александър Лазаров и Димитър Кузманов, като по този начин родният тим се нуждае само от една победа от трите мача утре, за да си осигури промоцията в по-силна група.

Всичко в Крайстчърч започна с мач между Александър Лазаров и първата ракета на домакините - Аджийт Рай.

В нея българинът победи със 7:6, 6:2 за 85 минути игра, като в първия сет двамата си размениха по пробив и докараха нещата до тйбрек, където Лазаров бе категоричен и спечели със 7:1.

Във втората част нещата бяха далеч по-лесни за родния представител, който с два пробива поведе с 4:1, а след това затвори и мача с 6:2 във втория сет.

За втория мач от програмата натъпи промяна и вместо срещу Рубин Стейтъм, Димитър Кузманов трябваше да играе срещу третата ракета на домакините - Киранпал Пану, който е №576 в ранглистата.

Макар да трябваше да прави обрат, Кузманов не допусна изненада и спечели с 5:7, 6:3, 6:2 за почти три часа срещу намиращия се с 384 позиции зад него новозеландец.

Мико загуби първия сет след фатален пробив в 12-ия гейм, но след това показа по-сериозната си класа и с 6:3, 6:2 успя да затвори мача в полза на България.

Утре сблъсъкът ще продължи с мач на двойки, където се надявавме тндемът ни Александър Донски/Пьотр Нестеров да се справи с Артъм Ситак и Майкъл Винъс, с което да сложи точка спора.

Останалите предвидени маче са Димитър Кузманов - Аджийт Рай и Александър Лазаров - Рубин Стейтъм.