Напоследък тенисът се превърна в поле за защитаване или изтъкване на политически интереси и в него влизат все повече теми, които не трябва да са свързани пряко със спорта.

Забраната на играчи от Русия и Беларус да играят в надпреварата е част от именно такива действия.

Преди точно 5 години играта беше скандализирана от една легенда, като действията му в рамките на седмица бяха трудно обясними и сякаш го накараха да се засрами. Защото последствията бяха, че той реши да се скрие от публичното пространство.

Действия, които също доведоха до забрана да посети турнира на "свещената трева" - "Уимбълдън".

Просто скандалът тогава, не бе политически, както е сега. Но пак бе огромен.

През 2017-а Илие Настасе беше неудържим. Това е думата, но е малко сложно. Не беше неудържим по онзи начин, по който спечели две титли от Големия шлем в началото на 70-те години и бе абсолютен ас и суперзвезда на корта.

Всичко се случи през април преди пет години на женския отборен турнир Fed Cup и по-конкретно около мачовете между Румъния и Великобритания в Букурещ. Настасе беше капитан на своите сънароднички, но дори и те съжалиха, че това е така заради поведението му.

Мачовете бяха през уикенда в края на април, но всичко започна още в четвъртък (20-и април), когато на официалната пресконференция Настасе поиска номера на хотелската стая на съперниковия капитан - 32-годишната Ан Кеотавонг, която по това време е бременна с първото си дете.

На петъчната пресконференция чуждестранни медии чуха как Настасе обсъжда бременността на друга елитна тенисистка - Серина Уилямс. Тогава изрича думите "нека да видим какво ще е бебето й - шоколадово с мляко?" и не пропуска отново да поиска номера на хотелската стая на Кеотавонг. По време на официалните снимки й казва, че между двамата има привличане. Всичко това втрещява състезателки и медии, но самата Ан реагира все пак с усмивка, въпреки че определено е стъписана.

В съботните мачове (на 22 април) обаче Настасе прекрачи границата, ако дотогава не го беше направил.

Румънецът се разкрещява на една от английските тенис кореспондентки, която е разкрила в публичното пространство коментарите му за бебето на Серина Уилямс. На няколко пъти я нарича "глупава". Видимо афектиран, Настасе се нахвърля и на състезателките на Великобритания. Той се развиква и на съдията, след като получи забележка за невъздържаното си поведение.

Действията на капитана на румънския отбор "надъхват" публиката и започват атаки от трибуните срещу Джоана Конта, като дори се стига до прекъсване на срещата.

Тогава звездата на отбора Симона Халеп влиза в ролята на умиротворител, взима микрофона, за да призове феновете за по-адекватно поведение. Съдията на стола отправя предупреждение към феновете, а Настасе вика: "Какъв ти е ш**ания проблем? Това да не е опера?".

Румънецът се обръща и към британския тим, като нарича Конта и Кеотавонг "ш**ани к*чки", преди да бъде изкаран принудително от трибуните с помощта на седем души от охраната. На излизане Настасе нарича отново въпросната английска журналистка, следяща мача в Букурещ "глупава и грозна".

Кадрите бяха изумителни. Конта се разплака, но въпреки това победи съперничката си с 6:2, 6:3.

Коментарът на румънката Сорина Кърстя след мача също бе интересен:

"Не знам защо Конта започна да плаче и каза, че се е чувствала застрашена. От трибуните по целия свят са ми казвали много по-лоши неща в кариерата ми. Тя ми се извини, че е преувеличила с реакцията си, но не беше правилно. Ние се отнесохме с тях добре, а те се отнасят с нас като с държава втора ръка".

Поведението на Настасе доведе до това румънецът да получи забрана да посещава "Уимбълдън", който започваше няколко дни по-късно. Обсъждаше се дори да бъде изваден от тениса за години, но чак до такава драстична санкция не се стигна.

Пет години минаха от онези втрещяващи и необясними истерии и скандали в Букурещ, но скоро няма да бъдат забравени.