Планът на тениса да се помогне на играчите под върха на пирамидата, които губят изцяло приходите си по време на принудителната пауза в играта, изглежда успя.

Във вторник вечер бе обявено, че програмата Player Relief Programme е успяла да генерира общо 6 милиона долара, с които ще се помогне на 800 играчи, потърсили подкрепа в условията на криза.

Това са състезатели извън топ 100 при мъжете и жените, които не печелят достатъчно от наградни фондове. При липсата на турнири от март до края на лятото, повечето от тях да изправени пред големи финансови проблеми, ако нямат допълнителен бизнес или източник на приходи.

Засега са отменени над 30 турнира, което е огромен удар по играчите, както и по организатори, спонсори и целия спорт.

Фондът е пълен, благодарение на инициативата на ATP, WTA, Асоциацията на играчите и Международната тенис федерация, които работиха заедно по програмата. Дарили са спонсори, тенисисти, както и институциите, управляващи спорта.

Парите ще бъдат разпределени поравно между играчи от мъжкия и женския тур, а за това да отиват при точните хора ще отговарят ATP и WTA съответно.

Вероятно ще се взима предвид ранкинг класирането на отделните състезатели, както и какви суми са спечелили от наградни фондове за последните 12 месеца. Най-голямата помощ ще е за най-нуждаещите се, увериха от Player Relief Programme.

Към момента във фонда суми продължават да постъпват и е достигната границата от 6 милиона долара. Това означава, че засега всеки от 800-те тенисисти, които влизат в програмата, ще получи по 7500 долара.

В следващите месеци ще бъде разпределена нова помощ според актуалните данни и събрани суми от даренията.

"Тенисът се обедини в тази невиждана криза", коментира Били Джийн Кинг, която е един от големите критици на това как се управлява спортът в последните години.