Войната между Русия и Украйна продължава вече почти година и половина, като не спира да има своето отражение и в света на спорта. Вече се превърна в нормална гледка украински спортисти да отказват да поздравяват съперниците си, които са от Русия или Беларус, а на турнира по тенис във Вашингтон станахме свидетели на поредната такава случка.

Още от началото на войната Елина Свитолина и няколко други тенисистки от Украйна категорично отказват традиционния поздрав на мрежата, ако срещу себе си имат руски или беларуски противници. Това се случи и про победата на Свитолина над Виктория Азаренка (Беларус) със 7:6(2), 6:4, но по-интересното в случая бе това, че организаторите бяха предупредили феновете да очакват точно това.

След последната точка на мача, в който имаше общо 17 пробива, двете тенисистки последователно се отправиха към съдията на стола, а от трибуните се чуха аплодисменти и се развяваха украински флагове.

На някои други турнири по-рано през годината привържениците освиркваха украинските тенисисти, като изглежда не знаеха за причините зад отказа им да поздравят противника от другата страна на мрежата.

На "Уимбълдън" Азаренка бе освиркана бурно от английските фенове заради липсата на поздрав между двете. Самата Свитолина пък заяви още тогава, че би трябвало организаторите на турнирите да уведомяват феновете за това какво ще се случи, но от "Ол Инглънд Клъб" категорично отказаха да го направят.

За разлика от турнира във Вашингтон, където хората по трибуните бяха предупредени със съобщение на информационното табло.

"Това е правилното нещо. Помолих WTA да покаже уважение към решението на украинците. И те направиха точно това", заяви съпругата на Гаел Монфис.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО