Двукратният шампион в турнири от Големия шлем и член на Международната тенис зала на Славата Алекс Олмедо е починал на 84-годишна възраст. Роденият в Перу спортист, който по-късно през кариерата си получава американско гражданство, печели Australian Open и “Уимбълдън” през 1959 година. Има и титла на двойки от US Open през 1958 година, както и финал на смесени двойки на същия турнир в същат а година 

При успеха си на "Уимбълдън” побеждава на финала в три сета една от най-големите фигури в историята на спорта - Род Лейвър (6:4, 6:3 и 6:4). 

Олмедо е починал от рак на мозъка, съобщи синът му - Алехандро-младши.

Година след двете си победи в турнирите от Шлема, той печели и професионалното първенство на САЩ, което всъщност е турнира, превърнал се в днешната версия на US Open. Другият голям успех в кариерата му е победата в Купа “Дейвис” през 1958 година, когато вече се състезава за САЩ.

“Алекс Олмедо бе невероятен играч и герой за Купа “Дейвис”. Беше велик шампион, велик приятел и ще липсва. Той беше сркомна личност, направи много жертви и работи наистина здраво, за да преследва мечтата си за кариера в тениса, а след това и да я осъществи”, каза президентът на Залата на славата - Стан Смит. 

След края на кариерата си Олмедо става тенис инструктор в Бевърли Хилс, където преподава на филмови звезди като Катрин Хепбърн, Робърт Дювал и Чеви Чейс.