Рафаел Надал обра заглавията на спортните медии с рекордната си 13-а титла на "Ролан Гарос", но Новак Джокович все още остава комфортно на първото място в световната тенис ранглиста.

Испанецът винаги е оставял по-назад сред приоритетите си битката за върха, тъй като в последните години често отказва големи турнири, за да съхрани здравето си. През този сезон не игра US Open, за да е готов отново да превземе Париж със страховита мощ.

Но никой тенисист не би отказал да завърши годината като №1 и да има математическото доказателство, че е най-добрия в света. С такава титла в момента се гордее големият сърбин.

Какъв подвиг ще е нужен обаче за Надал, ако иска да изпревари историческия си съперник до края на годината. В момента разликата между двамата е 1890 точки, като сърбинът е на върха с актив от 11740 пункта.

Пандемията от коронавирус промени начина на пресмятане на точките през този сезон - гледат се 18-те най-добри резултата от турнири в последните 22 месеца.

В този период Надал изигра 16 турнира, а Джокович 20. Който и от двамата да завърши №1 в края на годината, ще изравни рекорда на Пийт Сампрас от шест такива постижения в края на тенис сезоните.

Джокович има сериозна преднина, която може да го остави като №1 поне до март следващата година. Ако това се случи, той ще изпревари Федерер в класацията за най-много седмици на върха на тениса. В момента швейцарецът е с 310, а сърбинът с 290.

Ако Надал иска да е на върха в края на годината, ще трябва да се потруди много и най-вероятно да чака услуга от другия финалист на "Ролан Гарос".

Математическата калкулация сочи, че Надал, който още не е разкрил календара си до края на годината, ще трябва да спечели турнира във Виена (500 точки), Мастърса в Париж (640 точки) и финалния Мастърс в Лондон (1100 точки). Така той би добавил 2240 точки към актива си или общо 12090 до края на сезона.

За Джокович, ако иска да гарантира първото си място, задачата логично е далеч по-лека. Той ще се нуждае от едва 350 точки. Финал във Виена ще му донесе 300 точки, към които ще трябва да добави две победи от Финалния Мастърс. В Париж няма как да увеличи актива си, тъй като спечели там миналата година.

Ако Джокера по някаква причина не се яви на финалния Мастърс, 200 точки ще бъдат премахнати от актива му. И въпреки това дотогава би трябвало да си е подпечатал световния връх.