Новият спортен директор на Българската федерация по тенис и консултант на мъжкия национален отбор за Купа "Дейвис" Пол Макнами очаква много силен турнир на АТП в София през следващата седмица.

Легендата на австралийския тенис и бивш номер 1 в света на двойки е бивш мениджър на надпреварата, а в момента е официален посланик на Sofia Open, който ще се състои от 7 до 14 ноември в зала "Арена Армеец".

"Много съм развълнуван, защото честно казано очаквам най-силното издание на турнира до момента. Всички предпоставки за това са налични. Имаме 13 тенисисти от топ 30. Целият свят ще гледа София, защото е единственият турнир от подобен ранг през тази седмица, при това е и своеобразен финал преди финалния Мастърс. Ако трябва да обобщя, според мен това ще бъде най-силната надпревара от категория 250 в последните 5 години", коментира Макнами за официалния сайт на БФТ.

Австралиецът смята, че състезанието от АТП 250 в София е много важно за българския тенис.

"Много е важен (турнирът), защото легитимира България на картата на световния тенис. В голяма зала е, има силни играчи, всичко това прави впечатление. Естествено, щеше да е по-добре Григор да е тук, но кой знае, има още време и стискаме палци. Истината обаче е, че за да се развива още повече тенисът, на страната ви й трябват и по-малки турнири. Там е бъдещето", смята той.

"Разбира се, че искам да помогна и ще опитам да го направя. Условията не навсякъде са добри, но смисълът се крие в това да използваш по най-добрия начин това, което имаш. На българския тенис му трябва дом в истинския смисъл - роля, която БНТЦ все още не изпълнява на 100 процента. Но знам, че президентът Стефан Цветков работи и по този въпрос. Той и екипът му вършат прекрасна работа и резултатите от нея се виждат не само на корта", допълни австралиецът.

Макнами е оптимист за развитието на мъжкия национален отбор и смята, че тимът има потенциал за нещо повече.

"На "АТП Къп" бяхте толкова близо до огромен пробив. Всички играха отлично, водени от Григор. И Кузманов, и Андреев, и Лазаров показаха, че са на високо ниво и заслужават да играят с най-добрите. Какво да кажа за женското направление - завръщането на Цвети Пиронкова е изключителна новина. Самото то, като действие, не ме изненада, но формата - определено", каза австралиецът.

Той счита, че Димитров и Пиронкова са играчите, които вдъхновяват най-много по-младите.

"Да, те са лидерите. С това, което правят на корта, с това какви хора са извън него. Те са емблемите и сега е моментът да се хване инерцията, която дават. Енергията трябва да се използва в правилната посока и се надявам с опита си и аз да помогна и за това", заяви Макнами.