Войната между Русия и Украйна продължава да оставя своя отпечатък и в света на спорта. Руските спортисти, както и тези от Беларус, редовно се оказват в неособено лицеприятни ситуации заради политиките на своите страни, а полемиката с политически привкус не подмина и последния турнир от Големия шлем за календарната година - US Open.

А за пореден път случката бе на мач с участието на Арина Сабаленка от Беларус. Шампионката от Australian Open И №2 в света е една от най-постоянно представящите се тенисистки в тура на WTA в последните години, а в Ню Йорк не допусна изненада в първия кръг - 6:3 и 6:2 срещу Марина Заневска (Белгия).

Националността не трябва да води до грешни изводи - Заневска е родена през 1993 година в Одеса, като до 2016 година се състезава за родината си, а след това получава белгийско поданство. Oткритото първенство на САЩ пък е последното ѝ участие на турнир засега, защото тя е измъчвана от проблеми с гърба и няма да играе в близко бъдеще.

След победата Сабаленка остана шокирана, че Заневска отказа да я поздрави след мача, продължавайки директно към стола си встрани от корта.

Действията на световната №112 бяха посрещнати с мощни освирквания от феновете по трибуните, което я принуди бързо-бързо да поеме към съблекалнята.

Самата Заневска обяви, че има роднини в Украйна, които воюват срещу Русия.

"Знам, че играя за Белгия, но всичките ми роднини са в Украйна. Уважавам Арина като тенисист, тя е голям шампион и работи здраво. Това, което прави на корта, е невероятно. Но решението е лично - да не се здрависам с някой, който не взима отношение. Не я съдя, защото пази семейството си, но аз пазя своето. Имам роднини на фронта, а ако я бях поздравила, щеше да е равносилно на това да се изплюя в лицата им", обясни тя.