Карен Хачанов се класира за полуфиналите на Australian Open след победа над Себастиан Корда в четвъртфиналите на турнира. Руснакът за първи път ще играе в тази фаза на Откритото първенство на Австралия, но радостта му от попадането в последните четири на турнира може да бъде помрачена от потенциално наказание.

Хачанов се оказва в центъра на политическо напрежение заради конкретно послание, което оставя на камерата след победите си в Мелбърн до момента. Руският тенисист неизменно пише "Арцах, дръж се!".

По този начин той взима отношение в продължаващия вече години наред конфликт за Нагорни Карабах. Историческото наименование на региона, който международно е признат за част от Азербайджан, макар да е населен предимно с етнически арменци, е Арцах.

Често се среща и като Република Арцах - наследник на бившата Нагорно-карабахска автономна област в състава на азербайджанската съветска социалистическа република от годините на СССР.

Самият Хачанов е наполовина арменец - баща му е родом от Ереван.

 

Тенис федерацията на Азербайджан официално е поискала от ITF (Meждународната тенис федерация) да наложи санкция на Хачанов, след като вече излезе с официална позиция по темата.

"Намираме подобни провокации за абсолютно неприемливи. В писмото си сме изложили фактите и необходимите правни документи, свързани с тази явна провокация срещу нашата държава. Азербайджанската тенис федерация осъжда тази случка и иска наказание за тенисиста, както и налагане на строги мерки, за да не се повтарят подобни случки", гласи позицията на азерите, които са се свързали и с ръководството на руския тенис.

Президентът на руската федерация Шамил Тарпишчев е уверил колегите си, че е наясно със случващото се и че ще бъдат взети мерки.

От Азербайджан не спряха дотук и критикуваха остро организаторите на Australian Open за това, че са допуснали флагове на Нагорни Карабах по трибуните в Мелбърн, определяйки ги като "знамена на сепаратистки режим".

По-рано в тазгодишното издание на турнира имаше скандали за наличието на руски флаг в публиката на един от мачовета, а Андрей Рубльов пък се оплака от обиди от страна на украински фенове.