Тенисистите от Беларус и Русия продължават участието си в турнирите от Големия шлем под неутрален флаг, но руско знаме вдигна напрежението още в самото начало на Australian Open. При това по време на мач между украинка и рускиня - Катерин Байндъл победи Камила Рахимова в три сета в първия кръг при дамите в Мелбърн след 7:5, 6:7(8) и 6:1.

Двете страни, които продължават да воюват вече близо година, след като Владимир Путин нареди на руската армия да навлезе в Украйна миналия февруари, сега отновоо се оказаха в центъра на събитията.

Четирима руски фенове бяха поставили националния си флаг на храстите зад себе си, подкрепяйки Рахимова на един от по-малките кортове на "Мелбърн Парк". Един от тях бе с фланелка на Владимир Путин, а това доведе до моментална реакция от страна на украинския посланик в Австралия - Васил Мирошниченко.

"Строго осъждам това, което се случи - развяването на руски флаг по време на мача на украинската състезателка Катерина Байндъл. Призовавам Тенис Австралия моментално да наложи санкции и да се придържа към правилото за неутралния флаг", написа той в Twitter.

Дъг Трапет, който е бивш посланик на Австралия в Украйна, също осъди случилото се - "Срам", гласеше неговото обръщение в социалните мрежи.

Феновете пък моментално обвиниха WTA в лицемерие, защото на турнира в Синсинати през август миналата година, фен бе принуден да махне украинския флаг от трибуните по време на изцяло рускяи двубой между Анастасия Пoтапова и Анна Калинская.

Резултати от втория ден при дамите до момента:

Анна Каролина Шмедлова (Словакия) - Мартина Тревизан (Италия, №21) 6:3, 6:2

Елизе Мертенс (Белгия, №26) - Гарбине Мугуруса (Испания) 3:6, 7:6(3), 6:1

Арина Сабаленка (Беларус, №5) - Тереза Мартинчова (Чехия) 6:1, 6:4

Кая Канепи (Естония, №31) - Кимбърли Бирел (Австралия) 6:3, 6:7(4), 1:6

Камила Джорджи (Италия) - Анастасия Павлюченкова (Русия) 6:0, 6:1

Екатерина Александрова (Русия, №16) - Исалин Бонавентур (Белгия) 6:2, 6:1

Каролин Гарсия (Франция, №4) - Катерин Себов (Канада) 6:3, 6:0

Анейт Контавейт (Естония, №16) - Юлия Грабхер (Австрия) 6:2, 6:3

Каролина Плишкова (Чехия, №30) - Шу Ууанг (Китай) 6:1, 6:3

Вероника Кудерметова (Русия, №9) - Марина Заневска (Белгия) 6:2, 7:6 (4)