Полският национален превозвач LOT отказа да качи на борда на един от полетите си руската тенисистка Виталия Дяченко. За това разказа самата тя, а след това от компанията потвърдиха за случилото се. След разигралата се ситуацията спортистката е опитала да си закупи билет за "Луфтханза", но германците са отказали да и продадат такъв.

Ситуацията се е разиграла в Кайро.

"Спах на летището, към мен се отнесоха като към треторазряден граждани (заради националността ми) и изхарчих няколко хиляди евро", написа в социалните медии рускинята, която е трябвало да пътува от Египет за турнир в Корсика, но полетите и са били през Варшава и Ница.

От полските авиолинии излязоха с официална позиция, която гласи, че Дяченко не е била допусната до самолета заради ограничения, наложени от вътрешното министерство на Полша по време на пандемията от COVID-19 и след това актуализирани след миналогодишната руска инвазия в Украйна.

"Разпоредбите на регламента въвеждат ограничения на определени гранични пунктове, включително летища, по отношение на граждани на Руската федерация, пътуващи извън Шенгенското пространство", заявиха от авиокомпанията.

ЕС забрани всички полети от Русия и наложи ограничения на издаването на визи за свободно преминаване през зоните на Шенген.

Руската тенисистка, която в момента е №250 в света, е опитала да си закупи билет от "Луфтханза", ала е получила отказ и оттам, защото може да влезе в Шенген единствено през Испания, след като тази страна е издала нейната виза.

Най-доброто класиране на Дяченко в световната ранглиста е №71. Тя има три титли от сериите "Чалънджър", както и общо осем участия в турнир от Големия шлем, където най-доброто и представяне е трети кръг на "Уимбълдън" през 2018 година.