Американският тенисист Тенис Сандгрен пътува за Australian Open, въпреки че даде положителна проба за коронавирус.

Двукратният четвъртфиналист в надпреварата си е направил тест, който е дал положителен резултат в понеделник и е втори такъв в рамките на последните два месеца.

Изненадващо се оказа, че организаторите са му позволили да пътува за Австралия, въпреки че той не очакваше това да се случи.

Сандгрен благодари на шефа на турнира Крейг Тайли, че му е дал тази възможност, а тълкуванието на организаторите е интересно.

"Има хора, които са се възстановили от Covid-19 и не разпространяват зараза, но могат да продължат да отделят вируса още няколко месеца. Здравните експерти към министерството на Виктория определят всеки случай на база на допълнителни детайлни медицински сведения, за да са сигурни, че не качват заразни хора на чартърните полети. Играчите и техните екипи ще се тестват всеки ден от пристигането си в Австралия, много по-стриктен процес от този на всеки друг в хотела за карантина", се казва в официалното изявление на надпреварата.

Сандгрен допълни:

"Много вирусолози от дивана има. Двата ми теста са през 8 седмици. Бях болен през ноември, сега съм напълно здрав. Няма нито един документиран случай, в който може да нося заразя в този момент. Напълно възстановен съм!"

Всички, които пристигат в Австралия, ще бъдат подложени на двуседмична карантина. Това не се хареса на много от професионалните тенисисти и затова те отказаха да участват. Сред тях е и Роджър Федерер.