Григор Димитров мина успешно през първото препятствие на Australian open след 7:6, 7:5, 6:2 над руснака Аслан Карацев в мач, който потенциално вещаеше проблеми за българина. Съперникът е изключително мощен на начален удар и преди 2 години именно той изхвърли Гришо от първия за годината турнир в Големия шлем, като тогава и травма на нашата звезда имаше важно значение за неговото поражение. Сега бе време за разплата, като Димитров изигра много зряло мача, бе прецизен и почти изчистил грешките си, а на сервис се представи фантастично.

Мачът стартира малко след 11 часа преди обяд местно време в Мелбърн, бе изключително горещо и някъде около средата на втория сет температурите стигнаха 35 градуса. Това оказваше влияние и на двамата, а надеждите са, че следващите мачове на Гришо на турнира ще са в късните сесии и по-приемливо за игра време като атмосферни условия.

Първият сет бе надстрелване от сервис, като и двамата не стигнаха да пробив. Всъщност, единствената точка за брейк бе пред Григор при 2:1, но бе спасена от руснака. Григор записа 88% спечелени точки от първо подаване, а Карацев не бе далеч по-надолу. Двамата имаха проблем да се адаптират към доброто сервиране на противника. Световният №82 поведе с 6-2 аса в тази част, но статистиката се измени в хода на срещата.

При 6:6 дойде тайбрек, а там Димитров стартира с минипробив, върнат светкавично от съперника. Но дойдоха нови два на сметката на първата ни ракета, който затвори сета със 7-3 в тайбрека. Отне му 52 минути да го стори.

Още при 1:1 във втория сет дойде първата възможност за пробив на българина, но той я пропусна с прибързан ретур. Карацев в тази част страдаше все повече от слънцето и жегата, като постоянно сваляше шапката от главата си и клатеше глава. Не, че за Григор условията бяха различни...

Снимка: Getty Images

Но в този сет вече изпъкнаха многото непредизвикани грешки на руснака, а и процентът на първия му сервис падна. За разлика от този на Гришо, който не позволи да печели по-малко от 80% точки след успешно първо подаване в нито един момент.

Асовете във втория сет вече бяха 12-8, тоест - цели десет за Димитров срещу само два на Карецев. А българинът така и не допускаше срив и точка за пробив на неговото подаване в първите 11 гейма от сета.

При 5:5 дойде повратен момент. Пет поредни точки за пробив получаваше Гришо, след като противникът му правеше грешка след грешка. И петте пъти обаче Димитров не успяваше да се възползва, докато все пак не реализира брейкпойнт №6 в този луд гейм. И при 6:5 получи възможност да сервира за сета. Но геймът тръгна с 0-30, а после дойде и единствената в мача изобщо точка за пробив на Карацев, спасена с хубаво и навременно излизане на мрежата от българина. След 55 минути игра той затвори и този сет - 7:5, като отново помогнаха непредизвикани грешки на все по-хаотичния съперник.

Григор видимо остана по-концентриран и прецизен и в третата част, когато при 2:2 проби, след като непредизвикана грешка №46 (!) на Карацев отново прати топката в аут. За целия мач нашата звезда допусна общо 12...

Пробивът бе затвърден на нула, а в края на този трети сет се оказа, че руснакът е спечелил една-единствена точка на подаването на първата ни ракета.

Снимка: Getty Images

Организацията в играта на Аслан се разпадна тотално, той припряно и бързо искаше да завършва разиграванията, а сякаш вече и изглеждаше като човек, който вижда, че е надигран, и няма търпение да се прибере на хладина от жегата.

Григор обаче не загуби концентрация. Дойдоха нови две точки за пробив, втората бе реализирана и при 5:2 Димитров подаваше за мача.

Нов гейм на нула - 7:6, 7:5, 6:2 и след два часа и 22 минути световният №28 продължава напред.

Във втория кръг го чака среща със сърбина Ласло Джере (№68 в ранглистата), победил с 6:4, 1:6, 6:4, 6:1 белгиеца Зизу Бергс.

Григор не се е изправял срещу този противник досега, а залогът е място в третия кръг, където вероятно ще го чака сънародник на Ласло, но от съвсем друг калибър - Новак Джокович. Две победи на деветкратния шампион в Мелбърн, които са напълно очаквани, и успех на Димитров срещу Джере, ще ги изправят един срещу друг в рунд №3 от схемата на мъжкия турнир.