За втори път в историята и за първи път в професионалната "Оупън ера", тенисистка от Африка ще играе финал на турнир от Шлема.

Това е световната №2 Онс Джабур от Тунис, която с 6:2, 3:6, 6:1 над германката Татяна Мария, се класира за финала на "Уимбълдън".

Така Джабур стана първата представителка на Черния континент на финал от Рение Шурман от ЮАР, която през далечната 1959-а играе финал на все още аматьорския Australian Open.

Освен това Джабур е първата жена от арабски произход, която ще играе финал на най-високо ниво.

Световната №2 отново показа силен тенис и сложи край на приказката на Татяна Мария, която пък безспорно бе приятната изненада на турнира.

34-годишната германка, която е извън първите 100 на света и е майка на две деца, направи истински подвиг с този полуфинал, с който спечели симпатии не само на феновете, но и на съперничката си Джабур, която я засипа със суперлативи както преди мача, така и след неговия край.

И след безкомпромисно 6:2 от Джабур в първия сет, Мария показа, че няма да се примири, а ще се бори за място на финала. С един пробив в четвъртия гейм, тя успя да спечели сета с 6:3 и да прати мача в решителна трета част.

Там безспорната класа и страхотната моментна форма на Джабур си казаха думата, защото със светкавично 6:1, тунизийката спечели мача и пренаписа историята на женския тенис.

На финала тя очаква една измежду Симона Халеп и Елена Рибакина.

Снимка: АР/БТА