Проблемите в Мелбърн преди старта на първия турнир от Големия шлем за годината продължават.

Стойностите на града във вторник стигна рейтинг 229 в индекса на качеството на въздуха. Това е считано за "много нездравословна" котировка.

И заради мъглата, предизвикана от разнасяния от вятъря дим от пожарите край Мелбърн, бе нарушена подготовката на тенисистите за Откритото първенство на Австралия. Основната част от турнира започва в понеделник, но в момента текат квалификации, както и тренировките на асовете.

В покрайнините на града е турнирът Куйон Класик, където играе и Григор Димитров. Преди неговия мач с Борна Чорич обаче на корта бяха Мария Шарапова и германката Лаура Зигемунд.

При 6:7 в първия сет и 5:5 гейма във втория, мачът изведнъж бе прекратен. Мария каза на рефера, че има проблеми с дишането и се закашля често. Това бе достатъчно двубоят да бъде спрян - все пак турнирът е демонстративен и не е редно да бъде рискувано здравето на играчите.

Не така седят нещата в квалификациите в Мелбърн, където словенката Далила Якупович едва не припадна на корта и се наложи да напусне мача си срещу Стефани Вогеле (Швейцария), въпреки че водеше в него.

Световната №180 бе напред с един сет и на прага на тайбрек във втория, преди да колабира и да започне да кашля учестено. Медицинските лица и оказаха помощ и тя се оттегли от двубоя.

Бюшар имаше проблеми с дишането в мача си от първия квалификационен кръг в Мелбърн

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В друг двубой от квалификациите при жените Южени Бюшар мина през съпротивата на китайката Сиоди Юу в три сета - 4:6, 7:6, 6:1 в маратонски мач, след който призна, че едва е дишала в последната част, когато зрението също е било затруднено. Същото сподели и загубилата азиатка.

Няколко тренировъчни сесии бяха отменени, като играчите опитаха да недоволстват, но организаторите бяха категорични.

Една от малкото, които излезе да тренира, бе Каролина Плишкова в ранната сутрин във вторник (през нощта у нас), но и тя бе принудена да съкрати заниманието заради дима и тежките условия за дишане.

Според прогнозите, до неделя въздухът над Мелбърн ще се поизчисти и няма да има проблеми със старта на основната схема от Откритото първенство на Австралия.

Въпреки това много тенисисти продължават да не са убедени, че турнирът ще се проведе нормално.

14 януари, Мелбърн

Снимка: Getty Images/Guliver Photos