Поне една добра новина дойде за тениса откъм САЩ, след като разочарованието от отменянето на Мастърса в Индиън Уелс разтърси спорта.

Организаторите на турнира в Маями, който е в края на месеца, и е със същия статут на Мастърс 1000 при мъжете, обявиха, че засега надпреварата ще се проведе.

Освен добра, вестта определено е и леко изненадваща. В щата Флорида регистрираните случаи на заразени с вируса Covid-19 са доста повече от тези в Калифорния, където пропадна Индиън Уелс.

Засега изглежда, че от 25 март в Маями тенис ще се играе. Но не залагайте голяма сума това да се случи, тъй като в същото време Флорида обяви отменяне на изключително популярния Ultra Music Festival, именно в Маями, който трябваше да започне на 20 март и също привлича гости от цял свят.

Въпросите около календара за пролетната част от сезона остават много. И с неясни отговори.

Почти сигурно изглежда, че Мастърсите в Монте Карло и Рим на клей ще бъдат отменени. И двата турнира са в зони, които вече са обявени за "червени" като разпространение на заразата.

Така големите надпревари през април на практика могат да отпаднат, като изключим тези в Мадрид и Барселона.

Говори се открито и за отлагане на "Ролан Гарос" за по-късни дати, евентуално в края на лятото. Това е най-трудното решение като логистика, организация, направена вече от феновете, спонсори и традиции на тениса.

Но пък и там ще е най-голямото и дълго като продължителност (14 дни) струпване на хора от цял свят. Тоест - най-рисково от гледна точка на превантивните мерки, които се взимат.