Коко Гоф срещу Арина Сабаленка е големият финал на US Open при жените.

Това стана факт, след като тази нощ американкат Гоф победи Каролина Мухова с 6:4, 7:5, а Сабаленка, която от понеделник ще бъде №1 в световната ранглиста, направи запомняще се обрат срещу Мадисън Кийс и я победи с 0:6, 7:6, 7:6.

Тема №1 от US Open обаче не е победата на Гоф и Сабаленка, а протестърите, които успяха да прекъснат поредно спортно събитие в последните месеци.

Става въпрос за трима души, които облечени с тениски с надпис: "Спрете изкопаемите горива", започнаха да скандират от трибуните слогани, свързани с борбата срещу климатичните промени.

Само няколко минути отне на охраната да изкара двама от тях, но истински проблем се оказа третият, който бе залепил краката си за пода и справянето с него се оказа истински проблем.

Точно 49 минути, толкова време Коко Гоф и Каролина Мухова трябваше да чакат докато мачът може да продължи, а подобен вид протестиращи успяха да се прочуят с прекъсването на поредно спортно събитие.

Те нашумяха с няколко нахлувания на тенис мачове, включително и на двубой на Григор Димтиров. Имаше случаи на връзване за мрежата на корта, а пък в колоезденето дори имаше случай на посипване на пътната настилна със строителен материал, за да не може състезанието да продължи.

В крайна сметка обаче полуфиналът в Ню Йорк продължи, а местната любимка Коко Гоф го спечели с 6:4, 7:5, за да се превърне в първата американска финалистка от Серина Уилямс през 2019-а насам.

19-годишнат Гоф, която вече има финал в Шлема, става въпрос за загубения "Ролан Гарос" през 2022-а, ще има възможността да се превърне в първата американска шампионка на US Open от 2017-а насам.

Снимка: Getty images

Срещу себе си обаче тя ще има голямата фаворитка и бъдеща №1 в световната ранглиста - Арина Сабаленка.

Представителката на Беларус лиши домакините от шанса за двоен финал, защото направи феноменален обрат срещу Мадисън Кийс и макар да загуби първия сет с 0:6, с два тайбрека и 7:6, 7:6, тя се класира на финала.

Наистина епичен мач, който прати Сабаленка на едва втория й финал в Шлема след спечеления Australian Оpen в началото на тази година. Иначе тя имаше неприятна серия от шест загубени полуфинала.

A Мадисъс Кийс трябва сериозно да съжалява, защото след 6:0, тя сервираше за мача при 5:4 във втория сет, но допусна обрат на нула, стигна се до тайбрек, който Сабаленка безапелационно спечели със 7:1.

В третия сет двете размениха по пробив и отново трябаше да има тайбрек, този път до 10 точки, в който Сабаленка отново нямаше проблем и с 10:5 осъществи обрата.

Снимка: Getty images