Рафаел Надал спечели 12-ата си Купа на Мускетарите - трофея от "Ролан Гарос".

Испанецът надви в неделя Доминик Тийм с 3-1 сета, за да постигне нещо нечувано досега в историята на тениса - един състезател да спечели дузина пъти същия турнир от Големия шлем.

ВИЖТЕ ЕПИЗОД 12 ОТ "РАФА И КУПАТА" В ГАЛЕРИЯТА

Епизод 12 от любовната им история - Рафа и Купата на Мускетарите

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Началото бе през 2005-а, а след това Рафа само три пъти за 15 участия на спечели надпреварата. Едно издание пропусна с травма, победен бе само два пъти. Балансът му на кортовете в Париж е 93 победи 2 поражения!

Разбира се, интересно е да си ги припомним, това са експонати за музея на тениса:

2009 г., загуба от Робин Сьодерлинг, който впоследствие стигна до финала и загуби от Роджър Федерер.

2015 г., загуба от Новак Джокович.

Това е доминация, която не може да се сравни с никоя друга в историята.

Надал отново прегръщаше Купата на Мускетарите в неделя, сякаш двамата се виждат на първа любовна среща. А се познават толкова отблизо и добре, че по-скоро говорим за двойка с дългогодишен брак.

"Тази е особено специална - усмихна се Рафа след финала в неделя, когато държеше в ръце купата. - След травмите, които ме преследват в последните три години, на моменти се чудих дали да продължавам. Пропуснах 10 големи турнира, причините бяха в бедрото, в глезена, в коляното, в стомаха... В един момент просто исках да спра. Затова тази победа е специална."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рафа има вече 18 победи в Големия шлем и само две го делят от постижението на Роджър Федерер.

"Не се целя в това да настигна Роджър - каза испанецът. - Не можеш да си разочарован, ако съседът ти има по-голям телевизор или по-голяма градина. Важното е ти да си щастлив. В момента се радвам на живота, не се сравнявам с никого."

Надал няма да играе на нито един от подгряващите турнири преди "Уимбълдън", който започва на 1 юли. Ще даде почивка на тялото и психиката си, преди да опита да спре Федерер в неговия дом. Швейцарецът има 8 титли в Лондон и това е запазената му територия.

В Париж обаче, на булевард "Авеню Гордън Бенет" край кортовете с червената клей настилка, върху които от 1925-а се провежда Откритото първенство на Франция, няма съмнение кой е шефът.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Краля на клея.

"Невероятно. Връчвам му купата и пак не вярвам, че това е възможно. Да спечелиш 12 пъти "Ролан Гарос" е извън разума, извън логиката. Поздравления, Рафа! Ти наистина си крал тук!".

Думите на Род Лейвър, който връчи трофея на Надал в неделя, изчерпват темата.

ВИЖТЕ ЕПИЗОД 12 ОТ "РАФА И КУПАТА" В ГАЛЕРИЯТА

С Род Лейвър, последния тенисист с Голям шлем в рамките на календарна година. Той награди Надал в неделя

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos