Рафаел Надал даде интересно интервю в дните след 13-ия си рекорден триумф на "Ролан Гарос".

Испанецът говори за дебата кой е най-великия в историята, за любовта си към корта "Филип Шатри" и какво означава тази поредна титла за него.

За трудните условия в Париж: "Изиграх много добър "Ролан Гарос" предвид обстоятелствата. Правех крачки напред всеки ден. Финалът беше перфектният мач. Всяка година идвам тук с илюзията, че ще спечеля, но и мисълта, че нормалното нещо е да не се случи. Това е най-трудният "Ролан Гарос", който съм играл. Заради условията и защото не проведох никаква подготовка.

За любовта му към "Филип Шатрие": Това е много труден за игра корт. Има огромни размери. Но има нещо важно - когато си играл много пъти добре на едно място, е по-лесно да го направиш пак. Имаш допълнителна вяра и това има своето влияние.

За изкуството да взема правилните решения: "Имам правилните хора около себе си. Те ме изтискват на максимум и ми дават свобода да се наслаждавам на другите неща, когато е необходимо. Трябваше да вземем трудни решение, като това да не отидем на US Open. Всичко е правилно или грешно в зависимост от финалния резултат. Сега изглежда като правилно като съм спечелил "Ролан Гарос", но ако бях загубил, щеше да е друго. Това е реалността на този спорт - всичко зависи от резултатите. Решенията ми бяха взети след дълъг анализ и съм доволен от стъпките, които предприехме.

За титла №20 и дебата "кой е най-великият": Не знам какво означава тази титла, защото не гледам нещата отстрани. За света на спорта това е нещо голямо: да спечелиш един от големите турнири за 13-и път и да изравниш Федерер с 20 титли. Говорим на тази тема от дълго време, най-вече журналистите го правят. Успях да изравня рекорд, който изглеждаше невъзможен. Числата трябва да бъдат анализирани от хора, които познават историята на тениса. Мен не ме интересува честно казано. Доволен съм от кариерата си и е ясно, че съм сред двамата най-добри. Ще видим какво ще стане в следващите години - какво ще направи Джокович, както и Федерер, който се завръща, какво ще направя и аз.

За поздравленията от Маестрото: "С Роджър сме в много добри отношения от години. Оценяваме това, което прави другия. Споделяли сме много от най-важните моменти в животите ни и изградихме съперничество, което излезе отвъд тениса. Да изравня 20-те му титли означава много и е повод за гордост.