Рафаел Надал засипа с топли думи Каспер Рууд, срещу когото ще се изправи на финала на "Ролан Гарос" днес.

Двамата излизат на корта в 16 часа българско време (предаването е по Евроспорт) за мач, който е първи от такъв калибър за скандинавеца, а за испанския Матадор - 14-ти само в Париж. Този боец, за волята и мотивацията на когото сякаш няма лимит, посяга към 14-а титла на турнира, който спокойно може да бъде прекръстен "Надал Гарос".

В 17 участия досега, Рафа 13 пъти е спечелил титлата, тази година е на финал пак, а загубите му са само три - два пъти от Новак Джокович, веднъж от Робин Сьодерлинг през далечната 2009-а. Три поражения... При 111 победи. Това дори е трудно за асимилиране при жестоката конкуренция на модерния тенис.

Рафа търси и титла №22 от Шлема днес, с което да отвори дистанция между себе си и двамата асове, с които вече две декади се сравнява и е сравняван постоянно - Роджър Федерер и Новак Джокович имат по 20.

ВИЖТЕ КОЛКО ДОБРЕ ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА НА "РОЛАН ГАРОС" РАФА В ЗАБАВЕН КУИЗ>>>

Рууд не бе достигал дори полуфинал от Шлема досега, а след победа там над Марин Чилич в петък, ето го на финала. На 23, норвежецът е по-млад от своя опонент с цели 13 години, а и не страда от хронична травма, както е ситуацията при Надал. Испанецът днес може да стане и най-възрастният шампион на "Ролан Гарос" в цялата му история.

Остана ли рекорд за този човек в Париж, който да не е подобрил?

Внимание към един важен детайл, който вероятно днес остава в сянката на всичко, което се чете и пише около Надал.

Преди финала статистиците припомниха, че именно Рууд е човекът в ATP тура с най-много победи на клей в периода 2020-2022 г. Норвежецът е спечелил цели 66 двубоя и е нещо като експерт на настилката. Вторият в тази класация - Стефанос Циципас, е с 51 успеха в мачове на червено за последните 3 сезона.

Снимка: Getty Images

Има и още една любопитна гледна точка към днешния финал. Отношенията между двамата съперници. А те не са просто колегиални, оказва се. На пресконференцията му след прекъснатия по драматични и неприятни причини мач с Александър Зверев, Рафа бе питан за Рууд - а неговият полуфинален сблъсък още вървеше.

Но вече се очертаваше да победи и репортерите побързаха да припомнят на испанския ас за миналото му с норвежеца.

Каспер отива в академията на Надал в Манакор преди години, когато е още тийнейджър, за да опита да подобри играта и цялостното си поведение на корта. Двамата се познават отлично.

"Каспер? - отвърна Надал и се поусмихна, запитан на брифинга от репортери за историята му със съперника. - Страхотно момче! Радвам се винаги, когато добри, честни и скромни хора успяват в живота и в тениса. Радвам се за неговия успех.

Познавам го добре, също така познавам и родителите му. Това е едно изключително здраво и добро семейство. Страхотни хора!

Искрено му желая успех и занапред, защото той заслужава да го постигне. Ако играем в неделя... Това е друга работа."

Разбира се, темата с травмата в ходилото на Рафа не можеше да бъде подмината на пресконференцията. Тя е хронична и рекордьорът по титли в Шлема играе с нея вече близо 3 години. Не може да бъде оперирана, като единствената терапия е почивка за дълги периоди, преди впускане в следващия тежък тренировъчен и игрови цикъл от турнири.

"Не си отива и няма как да си отиде - каза за травмата Надал. - Тук е, чувствам я и играя с нея. Нещата са такива, каквито са и не искам постоянно да говорим за това. Вече съм свикнал с болката.

След всеки голям турнир или серия такива, сядаме с щаба ми и обсъждаме какво и как да предприемем. Правим програма, планираме...

Дали бих разменил победата на финала за ново ходило? Разбира се! Има неща в живота, които са далеч по-важни от една победа на корта!".

Getty Images