Въпреки огромното противопоставяне на граждани и политици в Австралия, Маргарет Корт все пак получи най-високия орден в страната навръх нейния национален празник.

Тя си заслужи признанието със своите рекордни 24 титли от Големия шлем в тениса, 11 от които завоюва на Откритото първенство на Австралия.

Тази година обаче тя за първи път няма да седне в ложите на носещия нейното име корт в Мелбърн, за да гледа някои от топ сблъсъците в компания с останалите тенис легенди.

А причините вече са ясни на всички. Маргарет Корт е сред най-критикуваните личности в родината си, заради възгледите си против ЛГБТ общността, които е изразявала в миналото, както и позиции в подкрепа на Апартейда в ЮАР.

Тези страсти бяха утихнали, но отново изригнаха с пълна сила около въпросния Орден на Австралия. На фона на вълната от омраза, 78-годишната тенис легенда получи шанс за отговор.

Тя не скри разочарованието си, че за първи път след края на кариерата си през 1977-а, не е получила покана да бъде част от гостите на Australian Open.

"По никакъв начин не съжалявам и не се срамувам, че получих този орден. Цял живот съм представлявала своята родина, при това доста успешно.

През 2007-а получих по-нисък орден, но той бе заради дейността ми извън корта. Моята организация осигуряваше 75 тона храна на седмица за нуждаещите се. Този път получих своето отличие заради тениса.

Не съм търсила и просила това отличие, но когато научих, че ще го получа, бях изключително горда.

Тази година за първи път няма да дойда на Australian Open, защото просто не бях поканена. Дори и да решат да ме поканят през следващата седмица, ще трябва да им откажа.

Покрай коронавируса имаме страшно много работа в моята организация, има много хора в нужда.

Винаги съм се водила от написаното в Библията. Моята организация е помагала на хора с различен цвят и сексуална ориентация, просто някои мои думи се вадят от контекста.

Понякога ме натъжава факта, че се вади едно изречение от цял текст и се разпространява сякаш правя призив към омраза или нещо подобно.

В последните години съм подложена на ужасни неща, но аз съм силен човек и не обръщам внимание, а и близките ми ме подкрепят. Тъжното е, че когато опитам да се защитя или да кажа нещо, веднага се надига вълна от омраза. Това, че сякаш нямам право на отговор не ми харесва", сподели тя.