Случаят с китайската тенисистка Пън Шуей предизвика разноглася и по високите етажи на тениса.

Както знаем професионалната оргнизация за дамите - WTA, обяви отмяната на всички турнири в Китай заради случаят с Шуей.

Бившата полуфиналистка от US Open бе в неизвестност за няколко седмици, след като обвини висш китайски държавник в изнасилване, а опитите на местното правителство да докаже, че Шуей е добре и свободна, не се сториха достатъчни на WTA.

Международната Тенис Федерация - ITF, обаче изобщо не е съгласна с позиция на WTA спрямо Китай и отказва да я заеме.

ITF организира турнирите от Големия шлем, Купа "Дейвис", "Фед Къп" и всички аматьорски и юношески турнири по света, а освен това всяка национална федерация е член на ITF.

Именно заради това краткото обяснение на хората от ITF бе, че няма да лишават милиард китайци от тенис заради този случай.

"Като ръководен орган на тениса из целия свят, ние твърдо стоим зад спазваенето на човешките права, особено бдителни сме, когато става за правата на жените.

Обвиненията срещу Китай трябва да бъдат анализирани внимателно. Ние ще продължим да водим разследване в сянка, но без да обвиняваме публично без доказателства.

Нашата роля в основата си е аматьорски и юношески тенис, ние създаваме следващите звезди с локални турнири из земното кълбо.

Няма да накажем милиард хора и да ги лишим от тенис. Няма да спрем юношеските турнири в Китай, както и планираните аматьорски турнири за мъже и жени", каза президентът на ITF - Дейвид Хагърти.

В WTA обаче остават категорични, че докато няма сериозни доказателства, че Шуей е свободна и в добро физическо и психическо здраве, женски тенис на територията на Китай няма да има, макар това да означава десетки милиони загуби.