Стефанос Циципас вече се доказа като един от най-добрите млади тенисисти в Тура.

21-годишният грък спечели финалния турнир на АТP миналата година, а сега се върна назад към началото на кариерата си, което не е било блестящо, както сам признава. Освен това звездата говори и за отношенията между елитните спортисти.

"Осъзнах потенциала си през 2018 година, когато влязох в Топ 15 и станах поставен в турнирите от Големия шлем. Първоначално пътувах само с баща ми, но сега цялото семейство е с мен.

Аз съм основният източник на приходи. А неотдавна имаше времена, в които нещата не бяха толкова добри - участвах в по-малките турнири и се съмнявах в себе си. Не знаех дали съм достатъчно добър за професионален тенис. Страната ми бе на ръба на банкрут, а всички ме гледаха така, сякаш съм част от проблема", разказва Стефанос, който рядко се прибрира в Гърция заради натоварената си програма вече години наред.

 "Тенисът е спорт за интроверти. Справяме се с всичко сами. Прекарал съм много нощи сам и под стрес. Мислех си, че когато стана част от Тура, ще намеря приятели, но нещата са различни.

Повечето играчи са затворени в себе си и не иска да бъдат приятели с другите. Може би приемат нещата прекалено сериозно", смята той и добавя, че колегите му се опасяват, че ако се сближат прекалено много с някой друг тенисист, то биха могли да споделят тайните си и това да доведе до загуба при евентуална среща помежду им.

В момента Циципас е №6 в света, а най-доброто класиране в кариерата му досега е с едно място по-нагоре.

Миналата година той игра полуфинал на Australian Open, както и в два турнира на ATP с ранкинг "1000" - в Рим и Шанхай. В Мадрид пък стигна до финал, който загуби в два сета от Новак Джокович.