Скандалът с WTA 250 турнирът в Будапеща се разраства, като надпреварата може и да изгуби своя лиценз.

Причината е, че Международната тенис федерация започна разследване след огромния скандал, който се разигра в първия кръг на надпреварата.

В него се разигра доста грозен и в тотален разрез с тенис порядките скандал, в мача между представителката на домакините Амариса Тот и китайката Шуай Джън - втора поставена в схемата и №28 в света.

Удар на китайката бе отсъден в аут, а когато тя тръгна да показва отпечатъка от топката, защото ударът действително бе редовен, нейната опонентка го изтри с крак.

В това време съдията на стола не влезе в положение на китайката, а и започнаха грозни освирквания от страна на феновете.

Джън не издържа и напусна корта в сълзи, а нейната опонентка не показа никакви скрупули и празнуваше бурно предсрочната си победа.

От WTA и ITF веднага сигнализираха, че са запознати с инцидента, но нещата придобиха много по-сериозен вид, когато от официалната страница на турнира в Будапеща си позволиха да влизат в спорт с фенове, защитавайки своята Амариса Тот.

Макар да е унгарка, организаторите на турнира нямат право да показват каквото и да е пристрастие към играч, а най-малко от официална страница да спорят с фенове, при това за толкова деликатен момент.

"Не нашата Амариса взе това решение, а съдиите. Може би тя не се държа по най-добрия начин, но пък не е направила нищо, което да е описано в правилниците като липса на феърплей. Не знам какво е недоразумението, китайците просто манипулират света с това видео", гласи коментарът.

Очевидно коментар, който някой от организаторите е писал изцяло в ролята си на фен, но самият факт, че въпросните изречения се появиха от профила на турнира, може и да костват лиценза на WTA 250 Будапеща.