Въпреки ожесточеното и истрическо съперничество, което Рафаел Надал и Новак Джокович имат, те винаги са оставяли страстите на корта, а извън него са демонстрирали огромно уважение един към друг.

Така бе и тази нощ, когато Рафаел Надал спечели 59-ата им битка, тази от четвъртфиналите на "Ролан Гарос" с 3:1 сета.

Мачът им продължи 4 часа и 12 минути, завърши повече от час след полунощ местно време, като също така предложи невероятен тенис от най-висока класа. Двамата оставиха всичко от себе си на корта, а след двубоя Джокович джентълменски призна превъзходството на своя опонент.

"Честито на Надал. Той беше по-добрият играч от нас двамата във важните моменти.

Само един или два удара можеха да вкарат мача в пети сет, а тогава нищо не се знаеше. Но точно в тези мигове той потвърди защо е велик шампион. Показа здрава психика и завърши мача по начина, по който искаше. Поздравявам Рафа и екипа му. Без съмнение той го заслужава.

Дадох всичко, на което съм способен в този момент. Знам, че мога да играя и по-добре, но съм горд от това, че се борих до последната точка. Просто, както казах, днес загубих от по-добър тенисист. Имах своите шансове, но не ги използвах. Това е", сподели Ноле.

Рафа Надал показа доста емоции след победната си точка, но след това в интервюто след мача бе доста предпазлив в изказванията си, защото по думите му това е само един четвъртфинал и още нищо кой знае какво не се е случило.

Той също така притесни своите фенове с разкритие, че травмата в ходилото му продължава да го измъчва и бъдещето му на този етап е напълно неясно, като тепърва ще се решава след края на "Ролан Гарос".

"В крайна сметка това беше много емоционална нощ за мен. Но това е само четвъртфинален мач, нали? Така че нищо не съм спечелил. С тази победа просто си дадох шанс да се върна на корта след два дни и да играя още един полуфинал тук на "Ролан Гарос". Това означава много за мен.

Ако не играя добре или загубя този полуфинален двубой, то това няма да е, защото не съм бил фокусиран. Имам опит в това. Мисля, че съм много стабилен емоционално. Знам как да се справям в такива ситуации. Сега е моментът да се насладя, защото това беше незабравима нощ за мен. Но утре ще започна да мисля за нещата, които трябва да направя, за да бъда готов за този полуфинал.

Достатъчно възрастен съм, за да не крия каква е ситуацията или да казвам неща, в които не вярвам. Не знам какво ще се случи в бъдеще. Играя в този турнир, защото направихме нужните неща да се подготвя за него, но не знам какво предстои след това.

Имам болки в крака и ако не намеря поне малко решение за този проблем, то ще стане много трудно в бъдеще. Сега се наслаждавам на всеки ден, в който имам шанса да съм тук и гледам да не мисля много за това какво ще се случи в бъдеще. Ще продължа да се боря за решение на проблема, но в момента нямам такова.

В Рим моят лекар не беше с мен, но сега е тук и се справяме. Правя всичко възможно да играя тук и да съм в най-доброто възможно състояние. След това, честно казано, не знам как ще съм, но тук се чувствам добре", каза Матадора.

Снимка: Getty images