Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова постигна рекордно за кариерата си класиране в световната ранглиста, след като игра във втория кръг на Australian Open. Tя направи скок от пет места и вече е №65 в ежеседмичното подреждане на WTA - най-доброто постижение в кариерата й до момента.

В Мелбърн Томова отпадна от поставената под №19 в основната схема - Елина Свитолина от Украйна. Българката има 1017 точки в актива си.

Ига Швьонтек от Полша остава №1 в света, макар да претърпя крах в Австралия. Втора е шампионката Арина Сабаленка (Беларус), докато Коко Гоф (САЩ) се изкачва с едно място до третото.

Останалите в Топ 10 изглеждат така - четвърта е Джесика Пегула от САЩ, която прогерсира с едно място, Елена Рибакина (Казахстан) е пета, а след нея се нареждат Онс Жабюр (Тунис), Цинвън Чжан (Китай), Маркета Вондрушова (Чехия), Мария Сакари (Гърция) и Каролина Мухова (Чехия).

Безспорно най-впечатляващо е изкачването на китайката Чжън, която стигна до финала на Откритото първенство на Австралия, където загуби от Сабаленка, но въпреки това вече е №7, след като преди турнира бе петнадесета.