Революцията в женския тенис е тук, в ход и напълно ясно очертана, като от понеделник начело на ранглистата ще има историческа промяна. Ига Швьонтек ще оглави класацията, след като взе необходимата една победа на турнира 1000 в Маями, където спечели в събота рано сутринта срещу Виктория Голубич - 6:2, 6:0.

Ига става първата тенисистка от Полша, която е №1 в ранглистата, а е едва на 20 години. Появи се на сцената с невероятния триумф на "Ролан Гарос" преди 2 сезона и сега вече е на върха. Това се случва и след отказването на Ашли Барти, шокирало спорта преди дни.

С успеха над Голубич обаче Ига си подпечата достатъчно точки, за да не може да бъде изпреварена при каквото и да е развитие на надпреварата в Маями.

Тя има само една титла в Шлема, но това не е решаващо за първата позиция в ранглистата. И изобщо - ако погледнем топ 10, виждаме една напълно нова вълна, заляла върха на световния женски тенис. Тук няма суперзвезди с огромни витрини с купи от Шлема, както бяхме свикнали в ерите на Граф, Серина, Шарапова, Халеп и т.н.

Швьонтек ще е №1 в понеделник (с 1 титла от Шлема), а номер две ще бъде Барбора Крейчикова (Чехия), която има същия актив - титлата от "Ролан Гарос" миналата година.

Трета е Паула Бадоса от Испания, която не само няма трофей от четирите най-големи турнира, но и никога не е минавала четвъртфинал. Следва Мария Сакари, а гъркинята няма титла от Шлема, както и следващата я Арина Сабаленка, нито пък новата №6 Анет Контавейт.

Още по-удивително е, че нито една от първите шест състезателки в топ 10, който ще се актуализира в понеделник, не е над 26 години. Това е революция.

Каролина Плишкова е първата над тази възраст (ще е №7), но и тя не е печелила приз от Шлема, има само два загубени финала.

Гарбине Мугуруса идва под №8 с двете си титли, а след нея виждаме Даниел Колинс и Онс Жабур, които също никога не са триумфирали в четирите топ надпревари.

Така имаме десетка с общо 4 трофея в най-важните състезания от тенис сезона. Нищо общо с мъжката класация и тур изобщо, където доминиращите имена са едни и същи от години, а хората на първите три позиции спечелиха 14 от последните 15 титли в Шлема.