Григор Димитров показа много добро ниво на старта на "Ролан Гарос" и безпроблемно преодоля първия кръг.

В Париж, на корт №14, българинът започна убедително 14-ото си участие на турнира от Големия шлем, като победи американеца Александър Ковачевич с 6:4, 6:3, 6:4 за два часа игра.

В рамките на двубоя нашият представител допусна два пробива, но постигна цели пет и нямаше момент, в който да изглежда притеснен за продължаването си напред. Във втори кръг ще играе или с унгарския талант Фабиан Марожан или с казахстанския ветеран Михаил Кукушкин.

Днешният дуел със световния №88 беше първи за него в надпреварата, но разликата в класите си пролича бързо. Най-хубавото е, че Григор не изразходи много усилия. Много малко от геймовете бяха завързани, незаивисмо в чия полза отиваха.

Първият сет беше най-равностоен, тъй като и двамата се нуждаеха от време да влязат в мача и да наберат скорост на големия турнир. Сервис геймовете на Григор се развиваха по-бързо в негова полза, но това се промени след 3:3, когато при 30:30 българинът направи много груба грешка на мрежата и подари брейкбол. Той беше реализиран след форхенд в аут.

Снимка: Getty Images

Негативният развой обаче не го смути, даже напротив. Последвалият гейм беше един от най-впечатляващите му изобщо в мача, като направи моментален рибрейк след много качествени отигравания. След това заигра изключително стабилно, а нервите застигнаха Ковачевич на негов сервис. При 4:5 американецът изигра много слаб гейм и беше фатално пробит за край на първия сет.

Вторият започна перфектно за българина, като той проби за 2:0, въпреки че във втория гейм изоставаше с 15:40 на сервис на съперника. С четири поредни точки го обърна и взе аванс. След това двамата сервираха стабилно, което беше в интерес на световния №10. Григор игра безкомпромисно взе втората част с 6:3.

Снимка: Getty Images

В третата Ковачевич определено вдигна нивото и ударите му започнаха да намират по-често корта. Тук двамата направиха няколко шоу отигравания за публиката, но логичното се случи в петия гейм, когато Григор отново проби с втория си брейкбол в гейма. Стигна до него след изумително отиграване от бекхенд, а след това дочака грешка за 3:2. Българинът обаче беше изненадан от много силен гейм на Ковачевич, който успя да върне пробива за 4:4. Повтори се сценарият от първия сет и Григор отново постигна моментален рибрейк - 5:4. След това нямаше никакви проблеми да затвори мача на сервис.