Отлагането на "Ролан Гарос" за нови дати през септември ще предизвика голям трус сред топ играчите при мъжете. Затова и е вероятно ATP да блокира мярката, като опита да преговаря с организаторите на Откритото първенство на Франция, датите да са други.

Засега един от четирите турнира в Големия шлем трябва да е от 20 септември.

Но проблемите не са един и два.

На практика това означава, че трябва да бъдат преместени още поне 2 турнира от най-висок калибър, като единият е US Open (24 август-13 септември). В противен случай двете надпревари от Шлема ще започнат незабавно една след друга - а те на са различни настилки и, по-важно, на различни континенти!

По-притеснителна е ситуацията с Лейвър Къп, която се превръща в традиционна и много популярна надпревара между Европа и останалия свят. Шоуто тази година трябва да е от 25 септември в Бостън, като последва US Open.

В него се очаква да са Роджър Федерер, Рафаел Надал, Александър Зверев, Доминик Тийм в европейския състав, както и Ник Кирьос, Джон Иснър, Милош Раонич и, ако е здрав, Хуан Мартин дел Потро, в тима отсреща.

Надпреварата е считана за ключова в календара и Американската тенис асоциация вече заплаши, че ще съди Френската, ако нещата не се променят.

Според английския в. "Гардиън", Федерер и Надал ще отправят апел към "Ролан Гарос" и ATP, за да предизвикат разместване на програмата. Изданието говори дори за бойкот, който двамата могат да организират, защото тяхната позиция е, че да караш играчите да сменят настилка и континент за 7 дни, за да играят два турнира в Шлема, е немислимо.