Световният №7 Андрей Рубльов се класира за финала на турнира от категория АТР 500 в Дубай.

Руснакът постигна труден и драматичен обрат срещу поляка Хуберт Хуркач, за да спечели с 6:3, 5:7, 6:7 продължилия 2 часа и 23 минути мача.

Така Рубльов ще спори за титлата в Дубай срещу сензацията на турнира - световният №123 Иржи Весели от Чехия, който след скалпа на Новак Джокович, днес победи и Денис Шаповалов. На финала Рубльов ще има шанса да постигне нов руски триумф на турнира, след миналогодишната титла на Аслан Карацев.

Страхотният мач между Хуркач и Рубльов обаче остана на заден план, а акцент от вечерта бяха действията на руския тенисист веднага след неговия край. Видео от мача вижте на MAXSport.live.

Той взе маркер и използва тенис традицията да напише нещо върху камерата на кората, като Рубльов написа "Не на войната" ("No war please")

Недвусмислено послание за военните действия и нахлуването на неговата родината Русия в Украйна. Тази нощ подобно послание отправи и сънародника му и нов №1 в тениса Даниил Медведев.

Иначе полуфиналът започна много силно за Хуркач, който взе първия сет с 6:3. Вторият сет вървеше без пробиви, но в 12-ия гейм, когато полякът сервираше за пащане на частта в тайбрек, Рубльов успя да достигне до решителен пробив.

Третият решителен сет не предложи пробив, като двамата трябваше да решават всичко помежду си с тайбрек. И той вървеше без пробив в първите си девет точки, когато все пак Рубльов все точка при сервис на противника и поведе с 6:4.

Руснакът не реализира първия си мачбол, но след това не допусна грешка и със 7:5 в тайбрека успя да затвори този мач.

В другия полуфинал приказката на световния №123 Иржи Весели продължи, като след епична битка с три тайбрека, той успя да изхвърли намиращия се със 109 позиции пред него Денис Шаповалов.

Весели направи обрат и спечели с 6:7 (7), 7:6 (2), 7:6 (3).

Снимка: Getty images