Бившата №1 в женския тенис - Симона Халеп, е със спрени състезателни права заради положитлена допинг проба.

Румънската звезда, която има две титли от Големия шлем в кариерата си и е настоящата №9 в света, е санкционирана заради наличието на веществото Роксадустат в пробата си.

Това е медикамент срещу анемия, който увеличава прозводството на еритропоетин и стимулира прозиводството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Естествено, че този медикамент е в забранения списък на Световната антидопингова агенция WADA, заради което правата на Халеп са спрени. 31-годишната румънка веднага излезе с официално становище по темата и заяви, че сега започва нейната тежка битка за истината.

"От днес започва най-тежкият мач в моята кариера. Битка за истината. Обвинена съм в употребата на забранен медикамент на име Роксадустат в изключително малки количества, което бе най-големият шок в живота ми.

През цялата си кариера идеята за измама никога не е минавала през ума ми. Това е твърдо срещу принципите, в които съм била възпитана.

Изправяйки се пред подобна нечестна ситуация, аз се чуствам напълно объркана и предадена.

Ще се боря докато не потвърдя, че никога осъзнато не съм приела забранен медикамент. Вярвам, че рано или късно истината ще излезе наяве.

Не е до титла или пари, става въпрос за чест и любовта, която имам към тениса в последните 25 години", написа тя.

Снимка: Getty Images