Пореден скандал с уредени мачове, но този път с конкретни имена и замесени играчи от топ 50 се разигра в тениса.

Разследваните играчи са грузинецът Николоз Басилашвили - №26 в света, както и руснакът Аслан Карацев - №42 в света, а в основата на скандала е Игор Яцик от Беларус - бивш треньор и на двамата.

Според информацията на немската телевизия ZDF, която се позовава на документи на Международната тенис федерация (ITF), теньорът Яцик неведнъж в последните години е предлагал пари на играчи за фиксиране на тенис двубои.

Данните са на база разкази на замесени лица, а ровенето в кариерата на Яцик води до няколко тенисисти, сред които са и небезизвестните Карацев и Басилашвили.

Замесеният Яцик има богата история с появата си в щаба на източноевропейски тенисисти, които или са в началото на своите кариери, или се намират във финансова и психическа дупка. Именно в такива периоди той е бил до Басилашвили и Карацев, когато двамата са записвали нетипични сривове в играта, а на техни загуби са залагани подозрително големи суми пари.

Разследваните мачове на Аслан Карацев са пет на брой. Руснакът изгря на голямата сцена преди година, когато сензационно достигна полуфиналите на Australian Open, а по пътя той победи получилия травма Григор Димитров.

Според ZDF двата негови мача с най-големи залози са среща от турнир във Финландия през 2019-а, както и мач на двойки в Казахстан година по-късно.

При Басилашвили положението също е сериозно, защото сред разследваните негови мачове е и такъв от "Уимбълдън" на двойки. На въпросния мач е имало самостоятелен залог от половин милион долара за загуба на грузинеца.

Преди две години пък френският "L`Equipe" пък твърдеше, че разследва грузинеца заради предполагаемо манипулиране на мачове на "Ролан Гарос".

Според повечето експерти в борбата с "черното тото", именно тенисът е най-засегнатият спорт от това престъпление, като особено тревожно е положението в нискоразрядните турнири от ниво ITF.

За първи път обаче избухва толкова сериозен скандал с имена от елита на този спорт.