Организаторите на четвъртия и последен турнир от Големия шлем за годината в тениса - US Open, ще разрешат на руските и беларуските играчи да участват

Състезателите от тези две държави ще играят под неутрален флаг заради руската инвазия в Украйна, но новината е много добра за тях.

Припомняме, че тези спортисти получиха забрана за стартиращия на 27 юни "Уимбълдън", което пък доведе до санкция от ATP към турнира на трева. Той ще се проведе, но няма да носи точки за световната ранглиста и ще се играе там само за пари и слава.

Шефът на американската тенис асоциация Лю Шер заяви, че руснаци и беларуси ще играят в Ню Йорк, защото не е правилно да се санкционират атлети заради решения на техните правителства. Подобно беше и становището на ATP преди санкциите към "Уимбълдън".

Конкретно руски атлети не могат да се състезават в много спортове, включително и на отборните турнири в тениса - както при мъжете, така и при жените. Друг пример е изхвърлянето на руския национален отбор по футбол от всички надпревари.

В Ню Йорк световният №1 Даниил Медведев ще се опита да защити титлата си от миналата година, когато на финала лиши Новак Джокович от календарен Голям шлем.

Към момента обаче новините не са добри за Ноле. Сърбинът по днешните правила няма да може да участва, защото не е ваксиниран. Той пропусна първия турнир от Големия шлем Australian Open точно по тази причина.