Борис Бекер може да влезе в затвора за срок до 7 години, след като съдът в Лондон го призна за виновен по 4 от 20 обвинения срещу него в процес, който намери кулминацията си след близо три години.

Бившият номер едно в тениса бе обвинен, че е укрил милиони като суми и активи при обявения от него банкрут през 2017 г. Тогава той не успя да върне заем от 3 милиона британски лири, с които бе закупен имот в Майорка.

Последваха действия за изземане на имоти и активи на Бекер. Съдът разгледа обвиненията, като бяха отхвърлени тези за отказ да предаде медалите и спортните си трофеи.

Но Борис е виновен за това, че прехвърлил неправомерно големи суми към банкови сметки на роднините си (дъщеря си и бившата си съпруга), за да ги укрие от закона. В същото време, позовавайки се на банкрута, не е платил и дългове на стойност близо 825 000 евро.

Пред съда в Лондон Бекер е обявил, че е спечелил над 50 милиона долара като състезател от турнири и рекламни договори. Но след края на кариерата му през 1999-а парите са изтекли заради много скъп първи развод, луксозен начин на живот.

За пример е бил даден наемът на огромен апартамент в квартала Уимбълдън, за който германецът е плащал 22 хиляди лири месечно, без да го използва.

Жилището на дъщеря му в Челси, друг квартал на Лондон, е оценено на 2,5 милиона лири, но и то е прехвърлено на нейно име преди банкрута, като така е станало невъзможно за изземване.

Съдията Дебора Тейлър помоли всички 12 съдебни заседатели да третират Бекер като "всеки друг, без да се съобразяват с популярността и имиджа му", за да отсъдят най-справедливо.

Присъдата ще бъде произнесена на 29 април, като е възможно да е условна, но има немалка вероятност германската суперзвезда от миналото да лежи и в затвора.