Докато българският фен на тениса свързва настоящия US Open със страхотното завръщане на Цвети Пиронкова, в световен мащаб новина №1 безспорно бе дисквалифицирането на Новак Джокович.

Сърбинът се бе запътил към своята 18-а титла от Шлема, а при отсъствието на Надал и Федерер, задачата му не изглеждаше особено сложна. Но нещата приключиха по най-странния начин за световния номер едно.

В осминафиналния си мач срещу Пабло Кареньо Буста, Ноле изпусна нервите си и изстреля топката срещу един от лайнсмените, който се оказа и дама.

Макар и да не гледаше къде праща топката, Джокович уцели съдийката, което му костваше участието в турнира.

Решението предизвика дискусии, защото бе очевидно, че действията на Ноле не са умишлени.

Коментар по горещата тема направи съдията Сьорен Фримел, който имаше заслуга за взетото решение.

"Той опитваше да се оправдае в продължение на 12 минути. Изложи гледната си точка и непрестанно повтаряше, че не го е направил умишлено.

Това беше тезата, която изложи. Не спираше да обяснява, че действията му не са умишлени. Оправда ги с това, че е бил ядосан, изстрелял е топката, но по никакъв начин не е искал да уцели съдийката.

Именно заради това той твърдеше, че нямаме никакво основание да го изхвърлим от турнира.

Естествено, че съм на мнение, че Ноле не направи нищо умишлено. В случая обаче това няма никакво значение.

Значение имат фактите, а те са, че съдийката бе ударена, понесе удар и нараняване.

Има си ясен правилник. Има действие, има и резултат, а в такъв случай трябва да последва наказание. В подобни случаи не е описано дали действията са умишлени или не.

Убеден съм, че със супервайзъра на турнира взехме правилно решението. Наясно сме, че се вдига толкова шум, защото в случая потърпевш е страхотен тенисист и голям шампион като Новак Джокович", сподели той.