Финалът на US Open при мъжете предложи оспорван мач, но малцина очакваха той да свърши в три сета. Или поне с този победител при евентуален такъв развой.

Залогът бе огромен и за двамата - Новак Джокович се бореше за календарен Голям шлем, което е постижение, каквото изглеждаше недостижимо в съвременния тенис. Медведев търсеше първата си титла в Големия шлем и я постигна по категоричен начин, макар и в общо третия си финал.

И въпреки че мачът свърши в три сета, на корта имаше не една и две емблематични момента, които запечатах символиката на този дуел.

Една от тях беше неудържимия плач на Джокович минути преди края на мача, когато между геймовете той сякаш осъзна, че вече няма никакъв шанс. Да бъдеш лишен от мечтата си в последния възможен момент е съкрушително и дори тенис терминатор като него не успя да издържи на напрежението.

Трудно е човек да се сети за сълзи в очите на сърбина в рамките на кариерата му. Този път обаче всички фактори го изцедиха емоционално, а най-важният от тях бе, че Медведев тотално го надигра. Това е трудно за приемане от шампион като Новак.

В церемонията по награждаването Джокович също беше емоционален и с плувнали очи, но успя да се събере и да погледне на резултата философски.

"Благодаря за подкрепата. Искам да поздравя Даниил, защото направи невероятен мач и невероятен турнир. Ако някой в момента заслужава титла от "Шлема", то това е той. Екипът е страхотен и пожелавам още много "мейджър" трофеи в бъдеще. Представях си какво ще кажа и в двата сценария на финала. Искам да кажа, че въпреки загубата, сърцето ми е пълно с радост, защото феновете ме накараха да се чувствам много специален на корта. Аз съм най-щастливият човек поради тази причина. Докоснахте душата ми, никога не съм се чувствал така в Ню Йорк. Благодаря ви за всичко, което направихте за мен тази вечер. Ще се видим скоро", бяха думите на 20-кратният шампион в Шлема.

И наистина един от акцентите на двубоя бе как трибуните още от първата минута се обърнаха на негова страна. Причината бе проста - всеки един от тези хора на "Артър Аш" искаше да стане прашинка от правенето на историята. Дори и знаменитости като Брад Пит и Леонардо ди Каприо, които също знаеха важността на този мач.

Класата на Медведев не бе изненада. Той бе уверен в победата преди мача и показа защо. Изненадата бе невероятната му психическа устойчив в рамките на не един, не два, а три сета. Джокович бе свикнал да губи първата част в рамките на този турнир, но в конкретния мач опитът му да се върна във втората бе пресечен безмилостно от безгрешния руснак.

Даниил отново бе като стена в защитната си игра. Поведението му след мача бе още по-достойно, когато в изказването си позволи да нарече Джокович най-великия тенисист на всички времена. Подобни думи изискват смелост, защото кажеш ли ги веднъж, не можеш да се отметнеш от тях.

Снимка: Getty Images

"Първо трябва да кажа, че съм много нервен на тази реч. Извинявам се на феновете и на Новак, защото знаем какво искаше да постигне. Никога не съм казвал това, но ще кажа сега, че Новак е най-великият в историята на тениса. Благодаря на всички в екипа ми, на семейството и приятелите ми. Ако не бяхте вие, нямаше да мога да извървя това приключение. Още от 2019-а феновете ми дават много енергия и искам да им благодаря отново, защото тази година беше абсолютно същото. Искам да завърша речта с това, че днес е 3-годишнината от сватбата ми със съпругата ми. След полуфиналите си казах, че ако загубя мача, няма да имам време да ѝ купя подарък, така че трябваше да го спечеля", каза Медведев.