Миомир Кецманович е на осминафинал на Australian open, след като победи с 6:4, 6:7, 6:2, 7:5 Лоренцо Сонего в екшън мач, продължил над 3 часа в жегата на Мелбърн.

22-годишният сърбин стигна толкова далеч най-вече заради факта, че ден перди старта на турнира сънародникът му и суперзвезда на тениса Новак Джокович бе отстранен и депортиран от страната.

Така Кецманович, който никога не бе минавал втори кръг в Австралия, елиминира последователно Салваторе Карузо (щастлив губещ, пуснат в схемата на мястото на Новак), Томи Пол и Сонего, за да си осигури тази сутрин наше време осминафинал срещу Гаел Монфис.

Сърбинът "хвана потока" на световния №1 и това е ключово за успеха му, разбира се.

Но не бива да се подминава и факта, че Кецманович е №77 в ранглистата, а в кръгове 2 и 3 прати зад борда хора, които са пред него в класацията. Пол е №44, а Сонего - №26. Миомир имаше намигване от съдбата, но и даде страшно много от себе си, заслужавайки си мястото на осминафинал.

А там младият сърбин ще срещне 35-годишния Монфис, който изнесе поредния си спектакъл в Мелбърн.

Французинът играе тениса на живота си, тази сутрин отнесе със 7:6, 6:1, 6:3 Кристиан Гарин, който е номер 19 в ранглистата и считан за изключително неудобен на тази настилка.

Гаел обаче играе с невероятно вдъхновение, както обикновено - и с много импровизация, като вече се очертава да е любимецът на местната публика (след австралийските играчи, разбира се).