Първата ни ракета при дамите - Виктория Томова, се доближи на един мач от участие в основната схема на Откритото първенство на Австралия.

Българката постигна убедителен успех с 6:0, 7:5 над британката Кейти Суон.

Томова, която е №119 в световната ранглиста влезе като фаворитка в този мач срещу намиращата се със 125 места зад нея британка.

Още не бяха изминали и 20 минути от мача, когато Томова вече водеше с впечатляващото 5:0, а в този момент Суон поиска и лекраска помощ.

Оплакванията на 22-годишната британка бяха с дишането, като горещото време в Мелбърн допълнително допринасяше за нейните трудности. Все пак трябва да отчетем, че преди по-малко от две седмици Суон излезе от своята карантина след прекаран коронавирус.

Очевидно след заболяването тя не бе в оптимална форма, с което загуби откриващия сет на нула.

През втората част от мача тя показа пробуждане. Суон направи ранен пробив и поведе с 2:0, но Вики Томова веднага отговори с рибрейк и не позволи на своята съперничка да се откъсне.

Решителният момент дойде при 6:5 в полза на Томова, когато тя достигна до два мачбола, които Суон отрази. Все пак българката още на два пъти достигаше до точка за спечелването на мача, като от четвъртия път успя да сложи точка на спора.

В решителния мач за участие на Australian Open, Томова ще играе срещу победителката от румънския сблъсък между Ирина Бара и Александра Каданту-Игнатик.

До този момент в кариерата си Томова има едно участие в основната схема на Australian Open, като то бе през 2018-а. В други четири случая тя отпадаше в квалификациите.