Японката Наоми Осака, която грабна титлата от US Open през 2018-а, стартира с успех тазгодишното си участие в турнира. Тя постигна лесен успех над сънародничката си Мисаки Дой с 6:2, 5:7, 6:2, но след мача набързо подмина тенис въпросите, за да се насочи към тези около расизма.

Бащата на Осака е от Хаити, а заради тъмния цвят на кожата си, тя многократно се е оплкавало от расизъм, както и от отвратително отношение на феновете в Япония, макар да е най-успешният тенис играч на страната.

Тя е сред най-активните спортисти, борещи се срещу расовата дискриминация. Осака засегна и темата след мача си срещу Мисаки Дой.

Осака даде интервю с черна маска, на която бе изписано името на Бреона Тейлър - афроамериканка, която бе застреляна от полицията през март.

"Всъщност това е само една от седемте ми маски. Всяка маска е различна и има изписано име на наш брат или сестра, станал жертва на брутално убийство на расистка основа. Целта ми е да изиграя всичките седем мача на US Open, за да може да видите всичките ми маски.

Искам хората да видят тези маски и имената върху тях. Тези имена и случилото се с тях не трябва да бъдат забравяни", заяви Осака.