Бившата ракета №1 на България в тениса Цветана Пиронкова е в списъка за основната схема на US Open, който започва на 31 август.

32-годишната пловдивчанка, която бе №31 в света преди десет години, не е играла от лятото на 2017 година на "Уимбълдън". В последствие тя лекуваше контузия, а след това и роди.

Прекрати кариерата си за дълго време, но може да се възползва от т.нар. "защитен ранкинг", в който тя заема 123-а позиция. Именно това ще й помогне да влезе в основната схема на предстоящия турнир.

В началото на март Пиронкова обяви плана си за завръщане на корта, но намерението й беше осуетено поради спирането на сезона, наложено от пандемията с коронавирус.

Тази година на "Флашинг Медоус" квалификации няма да има, а в основната схема стартират 120 по право от световната ранглиста и 8 с "уайлд кард".

Заради отказа на около дузина от състезателките от топ 100, сред които и световната №1 Ашли Барти, последната от приетите е 127-ата в света Лизет Кабрера (Австралия).

Най-доброто представяне на Пиронкова в Ню Йорк е достигане до четвърти кръг през 2012 година, когато загуби от Ана Иванович.