Серина и Винъс Уилямс застанаха твърдо зад решението на Наоми Осака да напусне турнира "Ролан Гарос". Японската звезда сензационно се оттегли след първия кръг на надпреварата, като причините са озадачаващи.

Наоми отказа да говори пред медии по време на втория за годината турнир от Големия шлем, оплаквайки се от твърде голямо напрежение и проблеми с нейното психическо състояние. Тя бе глобена с 15 000 долара от организаторите за първата пропусната пресконференция, на която бе длъжна по правилник да се яви. И в отговор декларира, че се оттегля от турнира.

Реакциите в света на тениса никак не са единни по темата, а решението си е направо шокиращо - Осака просто можеше изобщо да не пътува за Париж, ако е било толкова сериозно загрижена за психическото си състояние.

"Била съм в тази позиция - пое както винаги факела на лидер на мнение Серина. - Разбирам я и я подкрепям. Бих я прегърнала, ако бе наблизо в момента. Всеки човек е различен, аз съм си изградила защита и имам търпимост към много неща. Тя е чувствителна. Трябва да уважаваме нейното решение и да я подкрепим."

Нейната сестра Винъс също изпрати "прегръдка и целувка" на Осака, призовавайки колежките от WTA тура да обявявят подкрепа за нейното решение официално.

Не всички настоящи и бивши състезатели обаче са на толкова позитивно мнение относно едно от най-странните отказвания от турнир в Шлема, които историята помни.

"На първо място, ние сме тъжни и съжаляваме за случилото се с Осака - каза президентът на френската федерация Жил Моретон. - Всичко това е доста неприятно и желая на състезателката възможно най-бързо възстановяване.

Очакваме да видим Наоми на турнира догодина. Оставаме с твърдото убеждение да се борим за това всички около надпреварата да са във възможно най-добрите условия за работа, а в това число поставям и медиите."

Хора като Юсеин Болт изразиха подкрепа в социалните мрежи, а един тенисист от миналото, който имаше смелостта да говори за огромните си ментални проблеми в спорта - Марди Фиш, написа:

"Тази тема е твърде сериозна, за да сочите с пръст и да се шегувате с нея. Призовавам Наоми да погледне сериозно към проблема, да се заеме с него и да не го подценява. Ако нямах подкрепата, която получих, днес нямаше да съм тук. Бъди силна, Наоми!"

Но нейни колеги, а и медии в света, не са съвсем в настроение да подкрепят такова решение.

"Това е тъжен ден за спорта. Защо тя изобщо пътува за Париж, ако има такива проблеми?", запита логично онлайн изданието на английски език "Japan Times". В нейната родина Наоми редовно е обект на критики за поведението си, мнението и изобщо - своята различност.

"Говорим за спортист, спечелил 55.2 милиона долара в последните 12 месеца. Тя е съвсем млада и е нормално да изпита напрежението и психически натиск, който носи със себе си славата на спортните успехи и големите пари - анализира "Tennisworld". - Но да се оттеглиш от турнир в Шлема, след като си започнал участието си в него, не е възможно най-добрият сигнал към колегите ти. От друга страна такива проблеми никак не са за подценяване."

Легендарната Мартина Навратилова също не е убедена в това, че е взето правилното решение.

"Тя опита да направи ситуацията по-добра за себе си, но всъщност я влоши - каза Навратилова. - Да се надяваме, че след това изключително крайно решение, ще се обърне към здравето си и ще вземе мерки. Защото понякога възстановяването от такива психически проблеми не е бързо и лесно."

Вече се говори, че Осака може да пропусне "Уимбълдън" и Олимпиадата в Токио, където се очакваше да е сред фаворитите.